• DOLAR 32.569
  • EURO 34.713
  • ALTIN 2412.677
  • ...
Diyanet:`Krediyle Kurban Kesilmez`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu,  yaklaşan Kurban Bayramında Kurban   ile ilgili vatandaşlardan gelen soruları resmi internet sitesinde yanıtladı.

Din İşleri Yüksek Kurulu  Kurban ile ilgili  sorularla ilgili  yaptığı  açıklamada, “Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman’ın yerine getireceği mali bir ibadettir (Merğinânî, el-Hidâye, IV, 70). İster nâmi (artıcı) olsun, isterse nâmi olmasın, temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80. 18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi, dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak, kurban kesmelidir (Mevsılî, İhtiyâr, İstanbul, I, 99-100, 123; V, 723; (İbn Âbidin, Reddu’l-Muhtâr, VI, 312). “ denildi.

Vatandaşlardan gelen Kredi çekerek Kurban alma  ile ilgili soruya ilişkin yapılan  açıklamada ise, “İster vacip olduğu için, isterse nafile olarak kurban kesen birisinin kurbanını peşin alabileceği gibi, borçlanarak satın alabilir. Bu, kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Fakat kredi alması durumunda faiz ödeyecekse, faiz verme yasağını (Bakara, 2/275-279; Müslim, Müsâkât, 105-106; Ebu Dâvud, Büyû’, 4) işlediği için, günaha girmiş olur. Maddi durumu iyi olmayan kişinin böyle yöntemlere başvurması yerine kurban kesmemesi daha uygundur.” ifadeleri yer aldı.

Din İşleri Yüksek Kurulu,  kredi kartıyla Kurban  alma konusunu da  şu şekilde yanıtladı; “Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, satın alacağı hayvanın bedelini peşin olarak verebileceği gibi, vadeli veya taksitli olarak da verebilir. Bu bağlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir.  

Kredi kartı ile taksitli kurban alırken, taksit yapma karşılığında bankaya ilave bir ücret ödenmesi durumunda ise, kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olur.”

İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir