• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Torba yasa TBMM'den geçti 40 bin öğretmen alınacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Madencilik, taşeron işçilik, kamu alacaklarının yapılandırılması gibi birçok konunun yer aldığı ve 45 farklı kanunda önemli değişiklikler ön göre 'torba yasa tasarısı' TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.


 

Verilen öneri ve eklenen maddelerle 148 maddeye kadar çıkan tasarı önemli değişikler içeriyor. Kanunla 31 Aralık 2014'e kadar 40 bin yeni öğretmen atanacak.
 

İnternete erişim engellenebilecek
İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi konusunda yapılan değişiklik ile de,  milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi nedenlerinden bir veya birkaçına bağlı olarak, internet erişimin engellenmesi Telekomünikasyon Başkanın talimatı üzerine, Başkanlıkça yapılacak.


 

Erişim sağlayıcıları Başkanlıktan gelen erişimin engellenmesi taleplerini en geç 4 saat içinde yerine getirecek.


 

Başkan tarafından verilen erişimin engellenmesi kararı, başkanlık tarafından 24 saat içinde Sulh Ceza Hakiminin onayına sunulacak. Hakim kararını 48 saat içinde açıklayacak.


 

İnternette trafik bilgisi Telekominikasyon İletişim Başkanlığı tarafından ilgili işletmecilerden temin edilerek, hakim tarafından karar verilmesi halinde ilgili mercilere verilecek.


 

Maden ve taşeron işçilere yeni haklar
Maden ve taşeron işçiler için yeni haklar getiren yasayla ayrıca Soma'da hayatını kaybeden işçilerin hak sahibi yakınlarına prim ödeme şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacak, birer yakınları kamuda istihdam edilecek ve SGK'ya olan borçları silinecek.


 

Kabul edilen düzenlemeyle yeraltı maden işlerinde çalışan işçilerin yeraltındaki çalışma süresi günlük 6 saati, haftada ise 36 saati geçmeyecek. Madenlerde fazla mesai olursa, normalin yüzde 100'ü oranında ücret ödenecek.


 

Linyit ve taş kömürü madenlerinde çalışanlara asgari ücretin iki katından az maaş ödenmeyecek. Emeklilik yaşı 55’ten 50’ye indirilecek.


 

Taşeron işçiler
Taşeron işçiler için de yeni haklar getiren yasa ile kamuda çalışan taşeron işçiler için 3 yıllık sözleşme yapılacak. İşverenler, taşeron işçilerin ücretlerinin ödenip ödenmediğini her ay kontrol edecek, ödenmeyen ücretleri, hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatıracak. Aralıksız olarak aynı kamu kurumunda çalışanların kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, bu iş yerlerinde geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit edilecek.


 

Kıdem tazminatları, çalıştırıldığı son kamu kurum ve kuruluşu tarafından işçinin banka hesabına aktarılacak.


 

Ev işlerinde çalışanların sigortası yapılacak
Ev hizmetinde 10 günden fazla çalışanlar sigortalı yapılacak. Çalıştırdığı kişinin sigorta bildirimini süresinde yapmayana asgari ücret tutarında ceza kesilecek.


 

Sigara cezalarına af yok
Trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol cezalarının, harç ve öğrenim kredisi borçlarının gecikme faizleri ve gecikme cezaları silinecek. Enflasyon oranları esas alınarak borçlar yeniden hesaplanacak ve taksitlendirilecek. En fazla 18 taksit yapılabilecek. Borç, bir takvim yılında 2'den fazla taksit süresinde ödenmezse yeniden yapılandırma bozulacak.


 

SGK ve Bağ-Kur prim borçları da gecikme cezaları ve gecikme faizleri silinerek yeniden yapılandırılacak.


 

Yasak yerlerde tütün mamulleri tüketenlere verilen idari para cezaları hariç olmak üzere, ilgilisine tebliğ edilmemiş olan 120 TL'nin altındaki idari para cezaları tahsil edilmeyecek.


 

Aile sağlığı merkezlerinde, çalışma saatleri dışında aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları ile Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşların personeline nöbet görevi verilebilecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir