• DOLAR 32.581
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2438.791
  • ...
Irak'ta El İbadi hükümeti güvenoyu aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK- Irak'ta, Haydar El-İbadi  başkanlığındaki Şiiler, Sünniler ve Kürtlerin içerisinde yer aldığı geniş katılımlı bir hükümet  kabinesi, parlamentodan güvenoyu aldı.

Irak'ta Şiiler, Sünniler ve Kürtlerin içerisinde yer aldığı geniş katılımlı hükümetin, programı 280 milletvekilinin hazır bulunduğu oturumda 177 "evet" oyuyla kabul edildi. 

İbadi'nin açıkladığı hükümet programında, idari reformlar, ordunun yeniden yapılandırılması ve vilayetlere daha fazla özerklik verilmesi gibi adımlar yer aldı. Hükümet programı 280 milletvekilinin hazır bulunduğu oturumda 177 'evet' oyuyla kabul edildi.

Yeni kabinede eski Başbakan  Nuri el-Maliki, Muttahidun Koalisyonu Başkanı Usame Nuceyfi ve Irak Ulusal Koalisyon (Vataniyye) Başkanı İyad Allavi'ye Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevleri verildi.

Sünni siyasetçi Salih Mutlak, Beha Areci ile eski Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari Başbakan Yardımcısı oldular.


 
Uzun tartışmalar sonucunda kurulan yeni kabinede 17 bakanlık Şiilere, 7 bakanlık Sünnilere, 4 bakanlık Kürtlere verilirken azınlıklara da bir koltuk verildi. Ayrıca Petrol, İçişleri ve Dışişleri gibi kritik bakanlıklar Şiilere bırakıldı


Obama kutladı
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Obama’nın İbadi ve Irak halkını, Irak'ta yeni hükümetin onaylanması nedeniyle kutlamak için aradığı belirtildi. Açıklamada, Obama’nın, İbadi ve diğer Iraklı liderlere, yeni ve geniş tabana dayanan bir hükümet kurmalarından dolayı takdirlerini ilettiği bildirildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir