• DOLAR 32.381
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2325.29
  • ...
Kimler Çifte Vatandaş Olacak?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Almanya’da göçmen kökenli gençlere iki vatandaşlıktan birine karar vermeyi şart koşan opsiyon modelinin günleri sayılı. Büyük koalisyon hükümeti opsiyon mo­delini kaldırmayı koalisyon söz­leşmesine yazdı. Ancak taslağın hazırlanması ve tartışmalar uzun sürdü.

Göçmen kökenli gençlere çifte vatandaşlık yolunu açacak yasa taslağı 19 Eylül’de Federal Konsey’de oylanacak.

Baden Württemberg Eyaleti Uyum Bakanı Bilkay Öney, yeni yasayla ilgili kendilerine çok soru geldiğini ve bu sorulara göre yasa hakkında bazı yanlış bilgiler mevcut olduğunu söyle­di. Bakan Bilkay Öney yürürlüğe girecek yeni yasayla ilgili sorula­rı cevaplandırdı:

Alman vatandaşlık yasasında yapılacak yasal değişiklikten kimler yararlanacak?

Vatandaşlık yasasındaki yeni değişiklik sadece opsiyon modelindeki gençleri kapsıyor. Kim bunlar? Birincisi 1 Ocak 2000 yılından itibaren Almanya doğan, yabancı vatandaşlığı ya­nında belirli yasal şartlar altında Alman vatandaşlığını kazanmış olan gençler. İkincisi ise anne babalarının başvurusuyla 2000 yılında yabancı vatandaşlığı yanında Alman vatandaşlığını kazanmış olanlar.

Şu anda geçerli olan yasa hangisi?

Yeni yasa çıkıncaya kadar opsiyon modeli geçerli. Opsiyon modeline göre hem köken hem Alman vatandaşlığı bulunan gençler 18 ile 23 yaşları arasında iki vatandaşlıktan birine karar vermek zorunda. İkisinden birine karar vermeyen veya 23 yaşını dolduruncaya kadar kendi köken vatandaşlığından çıktığına dair belge getiremeyen gençlerin Alman vatandaşlığı düşüyor.

Opsiyon modelini kaldıracak yeni yasa taslağı yürürlüğe girince ne değişecek?

Opsiyon modeliyle çifte vatandaş olan gençler, yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle artık iki vatandaşlıktan birine karar vermek zorunda kalma­yacak. Bunun için 21 yaşını dolduruncaya kadar şu şartları yerine getirmek gerekiyor: 8 yıldır Almanya’da yaşıyor olmak, veya 6 yıl Almanya’da bir okula gitmiş olmak, veya Almanya’da bir okulu bi­tirmek, veya okul eğitimini Almanya’da yapmış olmak...

Yeni yasa kimlere çifte vatandaşlık hakkı getirmiyor?

1 Ocak 2000 öncesi Almanya’da doğmuş ve büyümüş olanlar, anne babaları 2000 yılında vatandaşlık için başvurmamış olanlar yeni yasadan yararlanamıyor. Yani çifte vatandaş olamıyor. Onlar için sadece tek vatandaşlık şartı geçerli. Vatandaşlık şartını yerine getirenler köken vatandaşlığın­dan çıkma koşuluyla Alman vatandaşı olabilir.

Hürriyet 

Bu haberler de ilginizi çekebilir