• DOLAR 32.58
  • EURO 34.852
  • ALTIN 2493.889
  • ...
BM raporu Gazze`deki Çocukların Dramını Gözler Önüne Serdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER: BM Genel Sekreteri`nin çatışmalarda çocukların korunmasından sorumlu Özel Temsilcisi Leyla Zerrougui, israil`in Gazze`ye saldırılarında çocukların büyük mağduriyet yaşadığını kaydederek, "Gazze`deki bu olaylar derinlemesine incelenmeli ve iki taraftan da sorumlular tespit edilerek adalet önüne çıkarılmalı" dedi.

Zerrougui, BM Güvenlik Konseyi`nde düzenlenen "silahlı çatışmalar ve çocuklar" konulu toplantıda, hazırladığı raporu Konsey`e sunarak, başta Irak, Suriye ve Gazze olmak üzere dünyanın birçok noktasındaki silahlı çatışmalarda en büyük zararı çocukların gördüğünü söyledi.

Gazze`deki çocukların dramı

Leyla Zerrougui, konuşmasında israil`in Gazze`ye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden çocuklara da değinerek, "Eğer bu toplantıda Gazze`de çocukların başına gelen korkunç olayları anlatmazsam eksiklik olur. Temmuz başından beri Gazze`de 500`den fazla çocuk öldürüldü. Üçte ikisi 12 yaşından küçük en az 3 bin 106 çocuk yaralandı ya da sakat kaldı. Bunların üçte biri ömür boyu sakat kalacak" dedi.

Okullara yönelik saldırılara da vurgu yapan Zerrougui, "75`i BM`ye bağlı olmak üzere en az 244 okul israil tarafından bombalandı. Bir okul israil Ordusu tarafından üs olarak kullanıldı. Gazze`de okulların açılma dönemi gelmesine rağmen 110 bin kişinin başını sokacak bir evi yok ve çoğu okullara sığınmış durumda. Gazze`de çocukların yakın gelecekte okula başlayabilme umutları çok düşük" diye konuştu.

Bütün bu yaşananların üstüne israil saldırılarının hastaneleri de vurduğunu dile getiren Zerrougui, hastanelerin zarar görmesinin Gazze`deki çocukların acil tıbbi yardım almalarını engellediğini söyledi.

Hamas roketleri nedeniyle bir israilli çocuğun öldüğünü, 6`sının da yaralandığını belirten Zerrougui, roketler nedeniyle israil tarafında üç okulun zarar gördüğünü kaydetti. Zerrougui, bazı hadiselerde savaş suçuna kadar varan uluslararası hukuk ihlallerine göz yumulamayacağını vurgulayarak, "Gazze`deki bu olaylar derinlemesine incelenmeli ve iki taraftan da sorumlular tespit edilerek adalet önüne çıkarılmalı" dedi. 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir