• DOLAR 32.37
  • EURO 34.992
  • ALTIN 2325.42
  • ...

GAZİANTEP – Antep fıstığının hasadının bitmesinin ardından fıstık fiyatları şekillenmeye başladı. Bu yıl fıstığın soğuktan dolayı az yetiştiğini belirten esnaf ise şu an fiyatların yüksek olduğunu belirtiyor.

Gaziantep’in Nizip ilçesinde fıstık halinde esnaflık yapan Mehmet Kanat, “Bu yıl fıstık az olduğundan dolayı fiyatlar yüksek. Ürünler bu yıl soğuğa maruz kaldığı için az fıstık var. Bu yıl buradaki fıstık yeterli değil. Ürün az olunca bazı firmalar, İran ve Afganistan’dan fıstık getirip yerli diye satıyorlar. Yerli fıstıkla dışarının fıstığı arasında tat farkı var. Bizim yerli ürünün yerini hiçbir fıstık tutamaz.”şeklinde konuştu.

Şu anki Antep fıstığı fiyatlarını aktaran Kanat; “Kavlak fıstık 30 ve 30,5 TL arası, Kırmızı fıstık 25,5 ve 26,5 TL arası, Kırmızı iç 58 ve 60 TL arası, Kavlak iç (kuş boku) 80 TL civarı ve tuzlu fıstık 37 ve 40 arası satılıyor.”dedi.

Kanat, fıstıklar arasındaki fiyat farkının sebebini ise şöyle anlattı: “Fıstıklar cinsine, büyüklüğüne, yerli olup olmadığına, iç şekline, kabuklu-kabuksuz, kavrulmuş ve kurutulmuş gibi çeşit ve kalitelere ayrıldığı için fiyat farkları vardır. Örneğin Kavlak fıstığın iri taneli olanı kavrulup tuzlu fıstık olarak satılıyor. Ufak taneleri ise (kuş boku) iç haline getiriliyor.” (Bayram Çakar -İLKHA)