• DOLAR 32.516
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2435.327
  • ...

MARDİN – Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genele Müdürlüğü tarafından her yıl farklı illerde düzenlenen “5. Ulusal Antepfıstığı-Badem Çalışma Grubu” toplantısı Mardin’de başladı.

Erdoba Elegance Oteli’nde yapılan ve 2 gün devam edecek toplantıya Mardin Vali Yardımcısı Ali Ekrem Tuna da katıldı. Toplantıda konuşan Tuna, toplumda her kesimin tüketilmesi gereken bu tür gıdaların fiyatları yüzünden yeteri kadar tüketilemediğini ve üretimin istenilen seviyede olmadığını belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Necdet Kaplan, antepfıstığı ve badem yetiştiriciliğine ilginin giderek artığına işaret etti.  Kaplan, toplantının 5’incisini Mardin'de gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Kaplan, “Türkiye'de büyük bir zenginlik var. Özel bir konuma sahiptir. TÜİK verilerine göre; 2013 yılı üretimimiz antepfıstığında 89 bin ton ama bir önceki yıl 2012’de 150 bin tona kadar çıkmış. 2013 yılı yok yılıydı. Badem de ise 80 bin tonun zerinde bir üretimimiz var. Türkiye Antepfıstığında 3. sırada ama biz antepfıstığı ve bademi de çok seviyoruz. Çok tüketiyoruz. Çok da fazla ihracat yapmıyoruz.” dedi.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Kafkas ise “Antepfıstığı ve bademde moleküler yöntemler ile ıslah süresini kısaltarak yeni çeşitlerin geliştirilmesi” konulu tebliğini sundu.

Mardin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Bekir Kılıç ise artan dünya nüfusuna paralel olarak gıda ihtiyacının karşılanmasının en önemli sorun haline geldiğini söyledi. Bu kapsamda Türkiye'nin yakaladığı tarımsal büyümenin sürekliliğin sağlanması gerektiğini belirten Kılıç, “Türkiye dünya antepfıstığı üretiminde 3. sırada, badem üretiminde ise 4. sırada yer almaktadır.  Mardin ise Türkiye genelinde Antep fıstığında yaklaşık bin 600 ton üretimle 9. sırada, badem de ise 2 bin 100 ton üretimle ile 14. sırada bulunmaktadır.” diye konuştu.

Toplantıda 9 akademisyenin tebliğ sunacağı belirtildi. Sektörde yaşanan sorunlar, çözüm önerileri ve pazarlama konularının ele alındığı toplantının yarın düzenlenecek gezi ile sona ereceği bildirildi. (M. Salih Keskin – İLKHA)