• DOLAR 32.515
  • EURO 34.988
  • ALTIN 2437.887
  • ...
Karaçay Müslümanlarına Toplu Gözaltı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya`nın Karaçay Çerkesya bölgesinde Müslümanların toplu bir şekilde gözaltına alındığı haber verildi. İddiaya göre gözaltılar Eylül ayının başlarında başladı ve birkaç gün içerisinde 80 Müslüman emniyet birimleri tarafından hapse atıldı. Emniyet birimleri tarafından yapılan açıklamaya göre 1 Eylül tarihinde düzenlenen saldırı sonrasında bir polis hayatını kaybetmiş ve gözaltı süreci buna bağlı olarak başlatılmıştı. Ancak bu açıklamalar Müslümanların sert tepkisini çekiyor.

Bölgedeki aydınlara göre bölgenin çeşitli ilçelerindeki vatandaşların saldırı düzenleme ihtimali bulunmuyor. Bunun yanı sıra yakalananların sakal uzunluğuna göre belirlendiğinin altı çizildi. Gözaltına alınan vatandaşlara işkence yapıldığı ifade edildi. Ayrıca ilerleyen haftalarda da gözaltıların devam etmesinden sonra yakalananların sayısının 100`ü geçtiği açıklandı. Yaşanan gelişmelere tepki gösteren Müslümanlar benzer gelişmelerin son aylarda Kuzey Osetya`da da yaşandığını ve provokasyon yapıldığını belirtti: "Hem ülke içerisinde hem de dışında Soçi Olimpiyatları öncesinde provokasyon yapıldığını belirtmek isteriz. Bu güçler bölgede kaotik ortamın oluşturulması ve durumu kendi kontrölleri altında tutmanın yollarını aramakta," diyen aydınlar sürecin Kafkasya`nın ayrılması ile sonuçlanacağını ifade etti.

Bu arada bu gibi gelişmelerin kamuoyu içerisinde devlete karşı güvensizlik duygusunu daha da artırdığı belirtildi. Yaşanan gelişmeler hakkında açıklamada bulunan Rusya devlet başkanının Kuzey Kafkasya federal eyalet temsilcisi ve Başbakan Yardımcısı Aleksandr Hloponin bölgede sadece 1000 direnişçinin bulunduğunu iddia etti. Hloponin onların silahı bırakmaması durumunda askeri operasyonlara devam edileceğini vurguladı. Direnişçi grupların bölgenin işadamları tarafından desteklendiğini iddia eden devlet başkanının Kuzey Kafkasya temsilcisi sadece yüzde 10`luk bir mali desteğin yurt dışından gerçekleştiğine dikkat çekti.
 

Dünya Bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir