• DOLAR 32.314
  • EURO 35.074
  • ALTIN 2277.446
  • ...
SON DAKİKA
İskoçya`da Bağımsızlık İçin Referandum
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı Alex Salmond en son açıklanan referandum anketinde bağımsızlığı destekleyenlerin ilk kez öne geçmesi üzerine, İngiliz hükümetinin “panik önlemleri” ile tedbir almaya çalıştığını savundu.

Salmond, YouGov`ın Sunday Times gazetesi için düzenlediği kararsızların dahil edilmediği ankette bağımsızlığa `evet` diyenlerin yüzde 51 çıkarken, `hayır` oyu vermeyi düşünenlerin yüzde 49`da kalmasına ilişkin olarak İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye verdiği röportajda, “Osborne, Cameron, Miliband, tüm Westminster elitleri referandum kampanyasını kaybediyor ve İskoçya halkı kazanıyor,” dedi.

Salmond, İskoçya’nın bağımsızlığı için “pozitif” bir kampanya yürüttüklerini, bu zamana kadar hiç politika ile ilgilenmemiş halkın ilk kez referandumda bağımsızlık yanlısı çalışmalara katılarak büyük destek verdiğini kaydetti.

İskoçya’nın bağımsız olması ile daha varlıklı bir ülke haline geleceğini savunan Salmond yapılan anketlerin sahadaki desteği yansıttığını vurguladı.

Bu sabah Sunday Times’in anketinin yayınlanmasının ardında BBC’de yayınlanan gazeteci Andrew Marr’ın programına katılan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne’un İskoçya’da daha fazla mali otonominin verileceğini açıklamasına ilişkin olarak, bu önerilerin “panik önlemleri” olduğunu belirtti.

Osborne, İngiliz hükümetinin İskoçya’ya özellikle mali konularda daha fazla özerklik tanıyacak eylem planına tüm partilerin destek verdiğini vurgulayarak, “Önümüzdeki günlerde İskoçya’ya vergilendirme, harcama, refah devleti konusunda daha fazla güç verildiğini göreceksiniz. Referandumda `hayır` oyu çıkar çıkmaz hepsi uygulamaya konulacak,” ifadelerini kullanmıştı.

İskoçya`nın Birleşik Krallık`tan bağımsızlığı hakkındaki referandum 18 Eylül`de yapılacak ve İskoç halkına "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. Referandumdan "evet" sonucu çıkması ve müzakerelerde anlaşılması halinde İskoçya`nın Birleşik Krallık`tan tam bağımsızlığının 2016 yılından önce gerçekleşmesi öngörülmüyor. Referanduma yaklaşık 4 milyon İskoç’un katılması bekleniyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir