• DOLAR 32.661
  • EURO 34.757
  • ALTIN 2503.426
  • ...
Çöpleri mesken edinen inek sütlerine dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN- Batman’ın  (Hazo) Kozluk ilçesinde sahipsiz bırakılan başıboş ve sürü halindeki inekler beslenmek için ilçeye ait çöplükleri mesken edindi. Çöplerde beslenen ineklerin insan ve hayvan sağlığı açısından tehlike oluşturduğu ifade ediliyor.


Kozluk ilçesinin sınırları içerisinde bulunan mahalle ve ilçe çöplükleri başıboş ineklerin beslenme alanı oldu. Sağlıksız ortamda beslenen hayvanlar, insan ve hayvan sağlığı açısından tehdit oluştururken, çöplüklerin  etrafında  gezinen inek sürüleri gözden kaçmıyor.


Yetkililer, çöplerde bulunan kimyasal maddelerin, bozulmuş gıdaların,  küflerin yani mikro toksinlerin sütte kalıntı bırakabileceği ve uzun vadede bu süt ürünlerini tüketenlerin çeşitli hastalıklara  maruz  kalabileceğine dikkat çekiyor.


Hayvanların midelerinde erimeyen plastik poşet, bez, torba  gibi  mamüller, vücutlarında tıkanmalara neden olurken, çivi, iğne ve tel gibi metaller  de öncelikle mideye, sonra kalp ve akciğerlere batarak hayvan sağlığı açısından geri dönüşümsüz hayati tehlikeler oluşturabiliyor.


Çöplüklerde beslenen hayvanların kendilerinin dahi zarar görmedikleri takdirde çöple temas halinde olan ineklerin, çöplerden aldıkları patojen mikroorganizmaları kendi barındıkları yerlere kadar getirdiğinin altını çizen yetkililer, dolaylı olarak taşıyıcılık yapan bu ineklerin halk sağlığı açısından tehlike oluşturduğunu ifade ettiler.


Yetkililer, bu nedenlerden dolayı hayvancılıkla uğraşan vatandaşların, hayvan bakım ve beslenmelerine azami derecede dikkat göstermeleri noktasında uyarıyor.
İlçedeki  vatandaşlar  ise,  çöplerde ve çarşılarda gezinen  başıboş  ineklere  karşı  önlem alınmasını istiyorlar.  (Muhammed Said Aksoy-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir