• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
 Yalova`da su kesintilerine gidildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Belediye Başkanı CHP’li Vefa Salman acil önlemleri hayata geçirdiklerini belirterek, baraja yarından itibaren Kurtköy Deresi’nden takviye yapılacağını söyledi.

Yalova Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Ömer Nergiz’in bölgesel kuraklık nedeniyle Gökçe Barajı’nda 3 ya da 4 günlük su bulunduğunu açıklamasının ardından Belediye Başkanı Vefa Salman, alınan önlemleri ve baraja yapılacak su takviyesi hakkında bilgi verdi.

Yalova’nun su sorununun çok önceden bilinen bir gerçek olduğunu ifade eden Salman, "Bizim suyumuzu sağlayan Gökçe Barajı’ndaki sıkıntıyı bizden önceki yönetim gayet yakından bilmekteydi ancak hiçbir radikal önlem alınmaması, yapılması gerekenlerin yapılmaması artı seçimde tekrarla beraber yaşanan bir anlamdaki makam yani otoriter boşluğu olayı vahim bir duruma soktu. Yalova tarihinde belki de ilk defa susuzluk çekiyor" dedi.

YARIN BARAJA TAKVİYE YAPILACAK

Geçmiş yıllarda İstanbul’un su sorunu çektiği dönemlerde gemilerle İstanbul’a su verilirken bu hale gelmesini kabullenmenin mümkün olmadığını kaydeden Salman şöyle devam etti:

"Suyu Yalova ve Çınarcık belediyelerin oluşturduğu bir birlik Yalova’ya veriyor. Bu birliğin başında da meclis üyesi bir arkadaşımız görev yapıyor. Suyun siyasetinin olmadığını ikimiz de bildiğimizden, devleti de başta Sayın Valimizi de devreye sokarak acil önlemleri aldık. Yarından itibaren Kurtköy’den hatta giriş gerçekleşecek. Akabinde DSİ’nin yapması gereken olaylardan biri olması gerekirken biz Yalova Belediyesi olarak Yeşil Körfez Su Birliği’ne de maddi ve manevi destek vererek bağlantıyı yarın gerçekleştiriyoruz" dedi.

Yalova Belediyesi olarak taşın altına elini koyduğunu söyleyen Başkan Salman, "Bunun dışında su kuyularından pompalanması gereken su için ne yazık ki Devlet Su İşleri burada geç kaldı. Pompalar tanesi 17 bin lira gibi düşük bir maliyet olmasına rağmen devreye sokulmadı. Biz yine burada devreye girdik. Yalova Belediyesi olanaklarını hizmete sunduk. Bu da bu hafta içerisinde suyun Yalova şebekesinden kullanılmasına olanak verecek. Daha sonra da Ortaburun Göleti devrede olacak. Çiftlikköy tarafı da Yuvacık Barajı’ndan ihtiyacını gideriyor" dedi.

Yalova’da günlük gelen suyun Türkiye ve Amerika ortalamasının çok çok üzerinde olduğuna dikkati çeken Salman, şöyle devam etti:

"Bizim öncelikle bunu önlememiz, kayıp kaçak varsa bunu önlememiz lazım. Tasarrufu mutlaka halkımıza, hemşehrilerimize öğretmemiz lazım. Biz ne yaparsak yapalım bu kanalları devreye soktuktan sonra şu andaki su sarfiyatının ancak 4’te 3’üne karşılık gelecek ve biz 4’te 1’ine ancak ve ancak tasarrufla gerekirse kesintiyle sağlanacak. Suyun birinci derece sorumlusu Yeşil Körfez Su Birliği olduğu için bizim oraya müdahalemiz ancak tavsiye ve öneri niteliğinde oluyor. Geleceği görmek için müneccim olmak gerekmiyor. Bunu bildiğimden geçmişte yapılan hataları, yanlışları, eksikleri elim devamlı Yalova Belediyesi olarak taşın altında."

Su kesintileri nedeniyle Yalovalılar da tepkilerini dile getirmeye başladı. 24 saate varan kesinti yüzünden hayatlarının olumsuz yönde etkilendiğini belirten aileler, yetkililerin acil önlem almasını istedi.

Kaynak: DHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir