• DOLAR 32.593
  • EURO 34.882
  • ALTIN 2498.663
  • ...
Filistinlin`le israil Arasıdaki Müzakere Tarihi Belli Oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

RAMALLAH/GAZZE - israil ile geçen ay Mısır`da yapılan müzakerelerde Filistin heyetinde yer alan Abdulkerim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "israil ile müzakerelerin 20 ya da 25 Eylül`de yeniden başlaması bekleniyor" dedi.

Abdulkerim, müzakere tarihlerinin netleşmesi için görüşmelerin devam ettiğini hatırlatarak, israilli yetkililerin açıklamalarına rağmen müzakerelerin önünde herhangi bir engel olmadığını dile getirdi.

israil`in inşaat malzemeleri girişine izin vermemesi yönündeki tutumundan geri adım atmasını ümit ettiğini belirten Abdulkerim, müzakerelerde, öncelikli olarak Gazze`nin imarı için sınır kapıları aracılığıyla malzeme girişinin sağlanması konusunun ele alınacağını kaydetti.

Abdulkerim, Mısır`da varılan ateşkes anlaşmasının ardından israil`in şu ana kadar hiçbir olumlu adım atmadığını ifade etti.

israil, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze`ye, 7 Temmuz`da havadan ve denizden, 17 Temmuz`da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra ordusunu karadan çeken israil, Mısır`ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos`ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesle saldırılarına son vermişti. Saldırılarda, 2 bin 150 kişinin hayatını kaybettiği 11 binden fazla kişinin yaralandığı açıklanmıştı.

Hamas Hareketi Siyasi Büro üyesi Hayye

Öte yandan, Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Büro üyesi Halil el-Hayye, israil`in Gazze`ye uygulanan ablukayı kaldırmaması halinde, arabulucu olan Mısır ile görüşmeye gideceklerini belirtti.

Filistin resmi haber ajansı Er-Ra`y`a konuşan Hayye, 2006`dan beri Gazze`ye uygulanan ablukanın devam etmesine izin vermeyeceklerini ifade etti.

Hayye, "israil`in ablukayı kaldırmaması halinde, ateşkes anlaşmasının arabulucusu olan Mısır`a ve diğer ülkelere gideceğiz. israil`in inadına razı olmayacağız" dedi.

Bunun yanı sıra Filistin uzlaşısına değinen Hayye, Ulusal uzlaşı hükümetini Gazze`ye yönelik sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı. Hayye, Hamas Hareketi`nin ulusal uzlaşı hükümetinin önündeki engelleri kaldırmaya hazır olduğunu kaydetti.

israil İç Güvenlik Bakanı Yitzhak Aharonoviç, Kahire`de Filistin ve israil heyetleri arasında yapılması beklenen dolaylı kalıcı ateşkes görüşmeleri konusunda iyimser olmadığını ifade etmişti.

israil`in Gazze`ye yönelik 51 gün devam eden saldırılarının ardından 26 Ağustos`ta Mısır`ın arabuluculuğuyla ateşkes ilan edilmişti.

Saldırılar süresince Gazze`de 2 bin 150 kişi hayatını kaybetti, 11 binden fazla kişi yaralandı. israil tarafından ise 67 asker, 4 sivil ve 1 yabancı uyruklu işçi olmak üzere 72 kişi ölmüştü.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir