• DOLAR 32.558
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2422.833
  • ...
Gannuşi: Bizden korkmayın!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tunus halkı 23 Ekim’de gerçekleşecek seçimleri beklerken; ülkede bulunan siyasî partiler de mecliste sandalye kazanmak için tek başlarına ya da diğer partiler ile ittifak kurarak seçime hazırlanıyor.

Reuters’in haberine göre, liberal, sol, milliyetçi ve İslamî cephelere mensup çok sayıda partinin kurulduğu Tunus’ta en güçlü siyasî partilerden en Nahda Partisi, kamuoyuna seçim mesajları vermeye devam ediyor.
Devrik lider Zeynelabidin bin Ali döneminde sürgün hayatı yaşayan Raşid el Gannuşi’nin liderliğini yaptığı en Nahda Partisi tarafından yapılan son açıklamada, iktidara gelmeleri halinde kadınların siyasî sürece dâhil olmalarını destekleyecekleri ve kadın haklarını koruyacakları açıklandı.

Parti lideri Gannuşi iktidara gelmeleri halinde, Tunus halkına ‘İslamî değerleri’ empoze etmeyeceklerini dile getirdi.

KADIN HAKLARIIN KORUYACAĞIZ

Gannuşi’nin parti merkez binasında verdiği açıklamalarda ‘kadın değerleri’ üzerinde ehemmiyetle durması dikkat çekti.
Açıklamasında Gannuşi, özellikle kıyafet özgürlükleri başta olmak üzere kadın haklarına önem vereceklerini dile getirdi.

“TUNUSLULAR BİZDEN KORKMAMALI”

Devrik lider Bin Ali’nin kendilerini Batı ülkelerine ‘terörist’ olarak tanıttığını dile getiren Gannuşi, “Batı ülkeleri ve Tunus’taki liberaller en Nahda Partisi’nden ve destekçilerinden korkmamalı,” açıklamasını yaptı.
“Demokrasinin ve modernitenin bütün değerlerine en Nahda Partisi olarak saygı duyuyoruz,” diyen Gannuşi; parti olarak kendilerinin modernite ile İslam arasında bir ‘denge’ sağlayabileceklerinin altını çizdi.

"TURİZM SEKTÖRÜNDE TÜRKİYEYİ ÖRNEK ALIYORUZ"

Gannuşi, iktidara gelmeleri halinde ülkedeki turizm sektöründe bazı düzenlemeler yapacakları iddiaları ile ilgili Türkiye’yi örnek aldıklarını dile getirdi.
Açıklamasında Gannuşi, “Biz turizm sektöründe Türkiye’yi örnek alıyoruz. Bu bakımdan ülkedeki oteller alkol ve yüzme havuzları noktasında kısıtlayıcı olamamalıdır,” dedi.
Gannuşi, açıklamalarında Batılı ülkeler ile Tunus arasında süregelen ilişkilere değinerek Tunus’un her Batılı ülke ile siyasî ve iktisadî ilişkiye geçebileceğini ifade etti.

100’DEN FAZLA PARTİ SEÇİME GİRİYOR

Arap Baharı olarak adlandırılan halk ayaklanmaları ve siyasi değişimlerin ilk başladığı ülke olan Tunus, 23 Ekim`de yapılacak genel seçime hazırlanıyor.
Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali`ye karşı Aralık ayında başlayan ve Bin Ali`nin Ocak ayında devrilmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmalarına sahne olan Tunus`un Dışişleri Bakanı Mouldi Kefi, New York`ta yaptığı açıklamada hükümetin seçime hazır olduğunu söyledi.
Seçimlerin "Tunus`un modern tarihinde gerçek bir dönüm noktası olacağını" belirten Kefi, ülkenin tarihindeki demokrasi deneyimlerine atıfta bulunarak "adeta kendi köklerine döneceklerini" kaydetti.
Tunus`ta seçime katılacak 100`den fazla partinin yaklaşık yarısının, koalisyon kuran küçük gruplar olduğu ve adayların yüzde 40`ının da bağımsız adaylar oldukları belirtiliyor.

Tunus Dışişleri Bakanı, uluslararası topluma çağrıda bulunarak, Tunus`un 23 Ekim`deki seçimle "demokrasi yoluna girmesine" ve ekonomisinin güçlendirilmesine destek olunmasını istedi. Kefi, ülkedeki 7 milyon işsizin istihdamının da en önemli sorunları arasında olduğunu kaydetti.
Tunus`ta Zeynelabidin Bin Ali`nin devrilmesinin ardından seçimlerin 24 Temmuz`da yapılması kararlaştırılmıştı. Ancak hükümet, yeni siyasi oluşumlara daha fazla zaman tanımak amacıyla seçim Ekim ayına ertelemişti.
Ayaklanmalar sırasında Tunus`ta en az 200 kişi öldürülmüştü.

Dünya Bülteni 

Bu haberler de ilginizi çekebilir