• DOLAR 32.326
  • EURO 35.113
  • ALTIN 2303.134
  • ...
Bilge Köyü`nde AB Yolsuzluğu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İki yıl önce 44 kişinin hayatını kaybettiği katliamla Türkiye gündemine oturan Mardin`in Bilge köyünde şimdi de Avrupa Birliği (AB) krizi yaşanıyor. Bölgenin ekonomik olarak toparlanması ve köy halkının rehabilite edilmesi için 2010`da AB tarafından gönderilen 84 bin euro kredide usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı. Skandal, AB yetkililerin yaptığı inceleme ve projenin eğitim hizmetini üstlenen Focus Mesleki Eğitim firmasının konuyu yargıya taşıması ile ortaya çıktı. AB yetkilileri tarafından hazırlanan ön çalışmaya göre, proje kapsamında bölgeye gönderilen onlarca eğitmen devre dışı bırakıldı. Projeye koordinatör olarak atanan Bilge Köyü İlköğretim Müdürü Nesim Sürer, sahte alımlar yaptı. Aynı müdür; eşini ve yakınlarını eğitmen olarak gösterip haksız kazanç elde etti. Bütün köylülere de müfredatta belirlenen eğitimler verilmediği halde `ders aldık` belgesi imzalatıldı.

PROJEYE DAVA AÇILDI

Fonun Bilge köyüne gelmesini sağlayan Focus Mesleki Eğitim de konuyu yargıya taşıdı. "Ocak ayından mayıs ayına kadar her haftanın iki gününü Mardin`de geçirdik." diyen fima yetkilileri şu açıklamayı yaptı: "Bizim için sosyal bir projeydi. AB`nin onay verdiği sisteme uyulmadı. Biz devre dışı bırakıldık. Okul müdürü eşi ve lise mezunu iki kişiyi eğitmen yaptı. Bizim masraflarımız da ödenmedi. Bu nedenle dava açtık."

BAKANLIK DEVREDE
Milli Eğitim Bakanlığı da konuyla ilgili inceleme başlattı. Öte yandan Mardin Valisi Turhan Ayvaz da yaşanan sıkıntıları doğruladı. Focus Eğitim Kurumu ile okul arasında bir anlaşmazlık yaşandığını belirten Ayvaz, "Konunun takipçisiyiz. Yasal olmayan hiçbir duruma müsaade etmemiz söz konusu olmaz" açıklamasını yaptı.

SANAYİCİ ŞİKâYET ETTİ

Dudullu Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) projenin sosyal destekleyicileri arasında yer alıyordu. Köye 50 bin TL ayırdıklarını anlatan DOSB Başkanı Murat Önay, "Ancak ciddi usulsüzlükler gördük. Bunları ilgili yerlere dilekçe ile şikayet ettik" dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir