• DOLAR 32.389
  • EURO 35.434
  • ALTIN 2324.336
  • ...

KAZA tespit tutanağı uygulaması ile birlikte sahte hasarlarda ciddi artış olduğunu tespit eden sigortacıların, sahte tutanak düzenleyerek, haksız kazanç elde etmek isteyenlere karşı başlattıkları hukuk mücadelesi sonuç vermeye başladı. Caydırıcı olması amacıyla taraflarla anlaşma yerine yargı yolunu tercih eden sigorta şirketlerinin kazandıkları davaların sayısı her geçen gün artıyor. Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak, kaza tespit tutanağı ile birlikte usulsüzlüklerin arttığını belirterek, bir süredir bu durumu yakın takibe aldıklarını söyledi. Recep Koçak, tespit edilen gerçeğe aykırı kaza tespit tutanakları ile ilgili bu tutanakları hazırlayan şahıslar hakkında dolandırıcılık ve belgede sahtecilikten Ağır Ceza Mahkeme’sinde açılmış birçok dava olduğunu belirterek, “Sadece Işık Sigorta olarak bizim 50’nin üzerinde açtığımız dava var. Bu davalar da bire birer lehimize sonuçlanıyor ve olaya karışanlar nitelikli dolandırıcılık, özel belgede sahtecilik suçundan yargılanıyor” dedi.

Recep Koçak, son olarak Ordu’da yaşanan ve tarafların yargılanmasıyla son bulan belgede sahtecilik olayını örnek göstererek, bu konuda şunları söyledi: “En son Ordu’da meydana gelen ve bizim şirketimizin de sigortacı olarak taraf olduğu, filmleri aratmayan bir sahtecilik olayı yaşandı. Bir motosikletle, otomobil çarpışıyor ve maddi hasarlı trafik kazası meydana geliyor. Ancak her iki aracın sürücüsü de ehliyetsiz. Aralarında anlaşıp, ehliyeti olan yakınlarını sürücü olarak gösteriyorlar ve otomobilde oluşan hasarın, motosikletin trafik sigortasından talep edilebilmesi için aralarında tutanak tanzim ediyorlar. Motosikletin sigortası bizim şirketimizden düzenlenmişti. Hasardan şüphelendik ve incelemeye aldık. Görevlendirilen eksper, araçlardaki hasarlı kısımlar ile tutanakta beyan edilen hasar şeklinin ve hasar yeri tarifinin uyuşmadığını tespit etti. Araştırmayı biraz daha derinleştirince tutanakların sahte olduğu ortaya çıktı.”

Anlaşma yoluna gitmiyoruz

Recep Koçak, sahte tutanak düzenleyenler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve olaya karışan tüm taraflar hakkında nitelikli dolandırıcılık, belgede sahtecilikten dolayı Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldığını vurgulayarak, “Dava sonuçlandı ve olaya karışan taraflar mahkum oldular.Ne var ki, sahte tutanak düzenleyerek hasar talebinde bulunanlar sadece kendilerini değil, sürücü olarak gösterdikleri yakınlarının da başını yaktılar. Çünkü mahkeme, suçun tüm sanıklar tarafından işlendiğini kabul ederek, hepsi hakkında mahkumiyet kararı verdi” şeklinde konuştu.

Recep Koçak, sanıkların hasar taleplerinden vazgeçip, anlaşmak istemelerinin de sonuç vermediğini belirterek; mahkemenin, suçun tamamlandığına, zarar gerçekleşmese de dolandırıcılığa teşebbüs ve belgede sahtecilik suçunun işlendiğine kanaat getirerek, olaya karışan tüm tarafları mahkum ettirdiğine dikkat çekti. Recep Koçak, Ordu’da yaşanan olayda olduğu gibi sırf kazaya karışan motosikletin polis tarafından bağlanmasını önlemek için sahte tutanak düzenlemenin kişilerin başına daha büyük işler açtığına değindi.

Ellinin üzerinde dava açtık

IŞIK Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak, sigorta şirketlerinin, caydırıcı olması nedeniyle sahte tutanak düzenleyenlerle yargı yoluyla mücadele ettiklerini belirterek, şunları söyledi: “Gerçeğe aykırı tutanakları sigorta eksperleri tespit ediyor ve şirket avukatları şikayette bulunuyor, savcılık da soruşturma başlatıyor. Sigorta şirketleri, bu tür tutanak tutan, olaya karışan tüm taraflar hakkında dolandırıcılık ve belgede sahtecilikten Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıyorlar.
Bizim şirket olarak açtığımız 50 civarında dava var. Vatandaşlarımızın küçük menfaatler için kendilerinin ve başkalarının hayatlarını karartmamaları gerekiyor.”

Diğer sigortalı yaşam haberleri:

Bireysel emeklilikte doğrudan vergi teşvikine geçilmeli

VAKIF Emeklilik Genel Müdürü ve Emeklilik Gözetim Merkezi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Bostan, bireysel emeklilik fonları büyüdükçe finansal piyasaların derinleştiğini, bu fonlar sayesinde finansal yeniliklerin arttığını ve emeklilik fonları sayesinde piyasaların ani sermaye hareketlerine bağlı dalgalanmalardan daha az etkilendiği söyledi. Mehmet Bostan, 2003 yılında faaliyete geçen bireysel emeklilik sisteminin yılda ortalama yüzde 25-30 oranında büyüdüğünü belirterek, her ay düzenli ödeme yapan kişi sayısının 2.5 milyona, toplam fon büyüklüğünün de 14 milyar TL’ye ulaştığını kaydetti. Mehmet Bostan, emeklilik fonlarının büyüme hızının arttırılabilmesi için yeni açılım ve desteklere ihtiyaç duyulduğuna da değinerek, şunları söyledi: “Hükümet Programı’nda bireysel emeklilik sisteminin gelişmesi ve yaygınlaşmasının destekleneceği belirtilmiş ve sistemde biriken fonların hızla büyümesi amacıyla vergisel hususlar da dâhil olmak üzere her türlü tedbirin alınacağı ifade edilmiştir. Buradan yola çıkarak, mevcut vergi teşviklerine ek olarak bazı önerilerimiz var. Bireysel olarak sisteme giren katılımcıların sadece yüzde 33’ünün vergi avantajından yararlandığını, tüm katılımcıların, vergi indirimi avantajından düzenli olarak faydalanabilmesi için, vergi teşvikinin doğrudan bireysel emeklilik hesaplarına aktarılması faydalı olacaktır. Doğrudan vergi teşviki uygulaması veya tax-credit olarak bilinen bu uygulama, emeklilik fonlarının büyümesine önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.”

Axa Sigorta’ya uluslararası ödül

AXA Sigorta, dünyanın önde gelen ekonomi dergilerinden World Finance tarafından 2. kez “Türkiye’nin En İyi Sigorta Şirketi” ödülüne layık görüldü. Konu hakkında Axa Sigorta’dan yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Axa, çalışan ve acente memnuniyeti oranları en yüksek sigorta şirketlerinden biri. Müşteri memnuniyetinin odak noktası olan Axa, sektörde öncü nitelikteki iş modelleri ve uygulamaları ile tanınıyor. Türkiye’de aldığı ödüllerin yanı sıra uluslararası alanda da üst üste saygın ödüller alan Axa Sigorta’nın bu başarısı, doğru stratejilerinin ve istikrarlı yapısının sonucu olarak gösteriliyor. Ödüller başarı ve en iyi uygulama açısından referans olabileceklere veriliyor.