• DOLAR 32.552
  • EURO 35.05
  • ALTIN 2427.63
  • ...
Madde bağımlılığına karşı seminer ilgi gördü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  - Madde Bağımlılığı ve Diyarbakır’da Madde Kullanımı” ile ilgili bir seminer veren Psikolog Sabahattin Zenger, madde bağımlılığın tanımını yaparak madde kullananlarda fiziksel olarak suratta kızarma, gözaltında şişme ve morluklar oluştuğunu ellerin ise sık sık terlediği ve titreme belirtilerinin görüldüğünü söyledi.

“Madde kullanımının yaygınlaşmasıyla toplumda yozlaşmanın yaşanıyor”

Uzun süre madde kullananlarda nevroz belirtilerin görüldüğünü, yapılan araştırmalarda şizofren hastalarının yüzde 70’nin geçmişinde madde kullanımının olduğunu belirten Zenger, madde kullanımının toplum üzerindeki sosyal etkileri olduğunu bildirdi. Zenger, madde kullananların aile, arkadaş ve okul ilişkilerinin sağlıklı yürümediğini, kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte toplumda yozlaşmanın yaşandığını ifade etti. Zenger ayrıca madde kullanan kişinin tüm hayatını maddeye endekslediği için zamanla para bulamayınca adli vakalara karışabileceğinin de altını çizdi.

“Ortak çalışma yürütmek sorunu çözmede önemli bir aşama”

Madde bağımlılığıyla mücadelenin çözümü konusunda “yerel yönetimlerin ve kentte bulunan tüm sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışma yürütmesinin sorunu çözmede önemli bir aşama” olacağını vurgulayan Zenger, maddeyle mücadele konusunda STK’ların dışında bireylerin de duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Sosyolog Akın Özyaşar da Diyarbakır Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezi’nin (ÇAMATEM) işleyişi ve madde bağımlılığıyla ilgili izlediği yöntemi anlatan bir sunum yaptı. (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir