• DOLAR 32.331
  • EURO 35.072
  • ALTIN 2299.086
  • ...
Pakistan`da Muhalif Gösteriler Sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Pakistan`da günlerdir devam eden hükümet karşıtı gösterileri görüşmek üzere toplanan meclis oturumunda gösterilerde yer almayan muhalif partilerden Başbakan Navaz Şerif`e destek geldi.

Pakistan’da 14 Ağustos`ta Pakistan Başbakanı Navaz Şerif`in istifası talebi ile başlatılan gösterileri tartışmak üzere dün toplanan Pakistan meclisi bugün de oturumuna devam etti. Oturuma muhalif gösterileri düzenleyen Pakistan Adalet Hareketi`nin milletvekilleri ve Navaz Şerif de katıldı. Şerif, oturumun sabahki seansına katıldı ancak konuşma yapmadı.

Meclisteki oturuma katılan ve gösterileri düzenleyenPakistan Adalet Hareketi (PTI) ile Pakistan Halk Hareketi (PAT) partilerini desteklemeyen bazı muhalif partiler ise hükümete destek açıklamaları yaptı.

Oturumda konuşan Kavmi Vatan Partisi lideri Aftab Ahmad Şerparo, muhalif parti lideri olsa da demokrasiyi savunmaya devam edeceğini dile getirdi. Şerparo, "PTI tamamen demokrasi dışında hareket ediyor. PTI lideri İmran Han keyfi şekilde halkın seçtiği Başbakanın istifasını isteyemez. Başbakanın istifasını talep edebilmesi için önce onun meclis üyesi ve muhalefet lideri olası lazım" dedi.

PTI destekçilerinin devlet televizyonuna ait binaya girdiğini hatırlatan Şerparo, "Pakistan tarihinde hiçbir siyasi parti devlet binasına saldırmış değil. PTI ne yapmaya çalışıyor?" diye konuştu.

Milli Ulusal Partisi Genel Sekreteri Zahid Han da başbakanın bu şekilde istifa etmesinin anayasaya aykırı olduğuna vurgu yaparak, "Silahlı Kuvvetlerimiz Kuzey Veziristan’da Taliban`a karşı operasyon yürüyor. Yüz binlerce vatandaşımız göçmek etmek zorunda kaldı ve mülteci olarak zor şartlar altında yaşamakta. Basın 24 saat gösterileri halka aktarıyor. Halk mültecileri unuttu" diyerek gösterilere tepkisini dile getirdi.

Gösterileri sürdüren iki partiden biri olan PTI Genel Başkan Yardımcısı Şah Mahmud Kureyşi ise demokrasiyi ve anayasayı yıkmak gibi bir niyetlerinin olmadığını söyledi. Kureyşi, hükümetin çok kritik bir noktada olduğunu belirterek, "Meydanlarda toplanan binlerce insana defalarca söyledim. Meclis binasına hiçbir şekilde saldırmamaları gerektiğini vurguladım. Biz bu binayı yakmaya değil kurtarmaya geldik. Ancak meclisin nasıl bir yapıda olduğunu değerlendirmek gerekir" ifadesini kullandı.
Kureyşi, "Seçimlerin yapıldığı 11 Mayıs 2013 akşamından itibaren başlayan derdimizi anlatmaya çalışıyoruz. Bugün herkes kaybetmiş durumda. Her şeyi yeniden inşa etmeliyiz. Evet biz birilerinin işareti, yol göstericiliği ile eylemlerimizi yapıyoruz. Bu işareti bize verenler 11 Mayıs akşamı seçimlerde hile yapıldığı için hakkını arayan taraftarlarımızdır" dedi.

Gösterilere önderlik eden Pakistan Halk Hareketi (PAT) lideri Tahir-ul Kadri ise taraftarlarına seslenerek, "İsteyen artık geri dönebilir, evine gidebilir. İşleriniz vardır, ailenizle bir arada olmak isteyebilirsiniz. Ancak ben burada başbakanın istifasını talep etmeye devam edeceğim" diyerek vazgeçmediği mesajını verdi.

Bu arada, Pakistan Cemaat-i İslami Partisi lideri Siraj-ul Hak, PTI lideri İmran Han ve PAT lideri Tahir-ul Kadri ile Han`ın seçim otobüsünde bir araya geldi. Görüşmede Hak`ın, Han ve Kadri`yi protestolarını sona erdirmeleri konusunda ikna etmeye çalıştığı ancak olumlu cevap alamadığı belirtildi.

Gösterilerin devam ettiği kırmızı bölgede iki gün önce protestocuların polisi alandan püskürtmesinin ardından başlayan sakinlik devam ediyor. Dün ve bugün herhangi bir çatışma yaşanmadı. Askerler ise bakanlıklar ve devlet binalarının güvenliğini sağlamaya devam ediyor.

30 Ağustos gecesi Pakistan Halk Hareketi lideri Tahir-ul Kadri`nin taraftarlarına Başbakanlık Ofisi`ne yürüme çağrısı yapmasının ardından göstericiler ile polis arasında çatışmalar başlamıştı. Olaylarda üç kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 500 kişi yaralandı.

İmran Han, Mayıs 2013`teki genel seçimlerde hile yapıldığını iddia etmiş, tüm yasal girişimlerinin sonuçsuz kaldığını açıklamıştı. Han ve destekçileri, bunun üzerine Başbakan Navaz Şerif ve seçim komisyonunun istifası talebiyle Lahor`dan İslamabad`a yürümüştü.

Devrim yapma iddiasıyla haziranda ülkeye dönerek hükümetin istifasını isteyen PAT lideri Tahir-ul Kadri de yürüyüşe ve muhalif gösterilere destek vermişti.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir