• DOLAR 32.519
  • EURO 34.801
  • ALTIN 2420.504
  • ...
"62. Hükümet de çiftçiyi görmezden geldi"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, 62. Hükümet’in açıkladığı programı eleştirerek, önceki AK Parti hükümetlerinde olduğu gibi tarım sektörünün ve milyonlarca çiftçinin, köylünün yine görmezden gelindiğini söyledi.

Bir tarım ülkesiyken Türkiye’nin son 11 yılın 9’unda tarımda, dış ticaret açığı verdiğini ve dışa bağımlı hale geldiğini kaydeden Demiröz, “Türkiye’de çiftçi başına borç, 10 bin 666 TL’ye yükseldi. Bugün çiftçi mazot kullanırken ‘Maliyeye’, gübre ve ilaç kullanırken ‘tüccara’, elektrik kullanırken de ‘TEDAŞ’a çalışıyor. Ama Hükümet programında bunların hiçbirisinden söz edilmiyor.” şeklinde konuştu.

“Hükümet programlarında çiftçi desteklenmeyerek vergilendirildi”
62. Hükümet programının da önceki AK Parti programlarından farklı olmadığını ve çiftçilerin yine görmezden gelindiğini dile getiren İlhan Demiröz,  “AKP politikalarında ve hükümet programlarında çiftçi desteklenmeyerek vergilendirildi, üretim düşerek ithalat patladı, çiftçi icra, haciz borç kıskacına saplandı. Kırda yoksulluk arttı, şehre göç edenler perişan, gıda yardımlarına muhtaç hale geldi, tarım arazileri amaç dışı kullanıldı ve kullanılmaya devam ediliyor.” diye konuştu.
Türkiye’nin kişi başına çiftçi geliri açısından dünyada 22. sırada bulunduğuna, tarım ürünleri ihracatında da 23. sıraya gerilediğini belirten Demiröz, “10 yılda tarım yapılan alanların yüzde 25’i terk edildi ve son 10 yılda 2,5 milyon nüfus tarımdan koptu.” ifadelerine yer verdi.

Hükümet’in tarım desteklerini belli bir oranda arttırdığını, 2014’te bu rakamın 9,7 milyar TL olduğu söyleyen Demiröz, ancak mazot üzerinden alınan yüksek vergiyle bu desteklerin fazlasıyla geri alındığı kaydetti.

Çiftçi başına borç 10 bin 666 TL
AK Partinin 2006 yılında çıkarttığı 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun 21. maddesiyle her yıl GSMH’nın en az yüzde birinin tarımsal desteklemelere ayrılacağını hükme bağlandığını belirten Demiröz, bu kanun çerçevesinde hükümetin çiftçiye 40 milyar TL borcunun bulunduğunu söyledi.

Çiftçinin TCZB ve TKK’ne borcunun, 22 milyar TL (10 yıl öncesine göre artış 40 kat); bankalara kredi borcunun, 32 milyar TL, çiftçi başına borç ise 10 bin 666 TL’ye yükseldiği ifade eden Demiröz, “AKP politikaları çiftçiye vergi zulmü olarak yansıdı." ifadelerini kullandı.

2010-2013 döneminde yaklaşık 3,5 milyar dolarlık canlı hayvan ve et ithal edildi
Yanlış tarım politikasının hayvancılıkta da olumsuz yansımaları olduğunu savunan Demiröz, “Türkiye 2010-2013 dönemimde yaklaşık 3,5 milyar dolarlık canlı hayvan ve et ithal etti. Bu dönemde yaklaşık 3,5 milyon baş canlı hayvan ithalatı yapıldı, karkas sığır eti ithalatı da 200 bin tona ulaştı. AKP hükümetleri küçük üreticileri kaderlerine terk ederken büyük sermaye ve üreticileri, ithalatçıları teşvik etti.” diye konuştu.6

2. Hükümet’in bir takım rakamlarla göz boyadığını ve toplumu yanılttığını ileri süren Demiröz, hiçbir AK Parti programında çiftçilerin borçlarından, artan girdi maliyetlerinden, gerileyen ihracat ve artan ithalat miktarından, tarımda dışa bağımlılıktan söz edilmediğini söyledi.

“Tarımsal destekler gözden geçirilmeli”
Önümüzdeki günlerde görüşülecek olan Torba Yasa’da çiftçilerin TEDAŞ, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçlarının faizlerinin silinmesi gerektiğini belirten Demiröz, “Anapara taksitlendirilmeli. Tarımsal destekler gözden geçirilmeli. Girdi maliyetleri düşürülmeli. Kurban Bayramı’nın yaklaştığı bugünlerde canlı hayvan ithalatına izin verilmemeli. Üretici ve tüketici arasındaki fiyat dengesizliğinin önüne geçilmesi gibi acil önlemler alınmalı. Sulama yatırımlarına öncelik verilmeli. Bu yatırımların toplulaştırma ile koordineli bir şekilde yapılmalı. Ziraat Mühendisi, Gıda Mühendisi, Su Ürünleri Mühendisi ve Veteriner arkadaşlarımız da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’nın söz verdiği 6.000 kadroyu bekliyorlar.” diyerek hükümete çağrıda bulundu.  (Sezer Özer - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir