• DOLAR 32.391
  • EURO 35.075
  • ALTIN 2326.742
  • ...
Bu Fakütltede Sigara İçmek Yasak...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Sigarayla mücadele konusunda alınan kararla, 1 Eylül 2014 tarihinden itibaren Morfoloji Yerleşkesi’nde, geçici izin verilen iki küçük alan dışında, her yerde tütün ve tütün ürünleri artık içilmiyor. Sigara içilecek alanlara kırmızı, içilmeyecek alanlara ise mavi balon ve bayraklar asıldı. Alınan kararın ilk uygulama gününde `Dumansız Hava Sahası` ilan edilen yerleşkede bir tören düzenlendi.

REKTÖR’DEN SEFERBERLİK ÇAĞRISI

Törene; Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Sigaraya karşı mücadelesini her platformda dile getiren Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş törende öğrencilerle tek tek konuştu. Bu konudaki sorumluluğun gençlerde olduğunu vurgulayan Rektör Prof. İbiş, “Fakültede, apartmanda, evde, sokakta ve ortak mekânlarda sigara ile tütün mamulleri içiminin önlenmesi konusunda tüm gençlerin seferber olması gerekir.” diye konuştu.

“İLK YASAĞI BİZ UYGULADIK”

Öğrencilere, geçmişte her yerde sigara içmenin serbest olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş, otobüs ve uçaklara binilince sigara yakıldığını, hatta konuklara şeker kutusu içinde sigara ikram edildiğini hatırlattı. Rektör Erkan İbiş, o dönemlerde bir ilki Ankara Tıp’ın gerçekleştirdiğini, 1996 yılının başında Ankara Üniversitesi Cebeci Hastanesi’nin sigara konusundaki ilk yasağı uygulayan hastane olduğunu belirtti.

HEDEF TÜM ÜNİVERSİTE

Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş, şunları söyledi: “Çok zorlu süreçler yaşandı ama bunlar, bu konudaki bilinçli toplumun ve özellikle gençlerin desteğiyle aşıldı. Bugün, dünya ülkelerine baktığımız zaman sigarayla mücadele konusunda ne kadar iyi konumda olduğumuzu görebilirsiniz. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü’nün resmi internet sitesinde, Türkiye’nin tütünle mücadelesi ‘bir başarı hikâyesi’ olarak adlandırılıyor. Şimdi sigarasız yerleşke ile Ankara Tıp bir ilki daha başlattı. Bunu tüm üniversiteye yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz.”

“İÇENE KÜSERİZ”

Sigara içilen alanlarda da bir süre sonra sigara içilmeyeceğini belirten Dekan Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk de öğrencilere seslenerek, “Belirlenen alanın dışında sigara içen olursa küseriz. Kırmızı kart gösteririz. Ya da başka türlü uygulamalar yaparız. Siz de o arkadaşlara öyle yaklaşın. Hem yeni başlayacakları engelleme anlamında çok yararlı olacak bu, hem de içmekte olan arkadaşların aklına, bırakma anlamında çok yararlı olacak. Pasif içicilik anlamında içmeyenlere çok katkısı olacak.” diye konuştu.

Öte yandan, AÜ Sigara Savaş Grubu (SİSAG) Başkanı Prof. Dr. Fikri İçli ise “Biz tıp öğrencilerinin sigaraya başlamamasını, içenlerin de bırakmasını istiyoruz. Çünkü doktor toplumda rol model.” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir