• DOLAR 32.331
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2282.233
  • ...
"Kas ve eklemlerin güçlenmesi için en ideal egzersiz: Yüzmek"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA-   Bursa Acıbadem Hastanesi Başhekimi ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener, büyük şehirlerde yaşayanların en büyük sıkıntılarından birinin de, bütün seneyi az fiziksel hareketle geçirmek olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Şener, hareketsizliğin kasların güç kaybetmesi ve eklem sorunlarının yanında kilo alımı, metabolizmanın yavaşlaması gibi birçok sorunu da beraberinde getirdiğine dikkat çekti.

Özellikle kapalı ofis hayatı içinde çalışanların, güneşin yararlı etkilerinden faydalanamadığını bununda yaşanan D vitamini eksikliğini ve kemik yoğunluğunu olumsuz etkilediğini ifade eden Dr. Şener, yapılabilecek en doğru egzersizin yüzme olduğunun altını çizerek, “Yüzmek kas ve eklemlerin güçlenmesi için en ideal egzersiz. Yüzmek, aynı zamanda güneşten de faydalanıldığında vücudun D vitamini depolamasına da katkı sağlıyor.” şeklinde konuştu.  

Yazın en sıcak günlerinde denizde ya da havuzda yüzmenin, serinlemek için en ideal yöntem olduğunu söyleyen Şener, ancak yüzmenin sadece bir eğlence ve serinleme aracı olmadığını, aynı zamanda vücut sağlığı için de en faydalı egzersizlerden biri olduğunu ifade etti.

“ En ideal egzersiz yüzmek”

Yüzmenin, vücuttaki bütün kasları uyararak dengeli bir egzersiz yapmaya ve gerekli fiziksel gücün yeniden kazanılmasında önemli ölçüde katkı sağladığını kaydeden Şener, “Özellikle bel ve boyun rahatsızlıkları yaşayanlar için en ideal egzersiz yüzmek. Bacaklardaki kireçlenme gibi eklem sorunlarında da çok faydalı olan bu egzersiz, hem bacaklardaki kasları güçlendiriyor hem de eklem sorunlarının önüne geçiyor.” dedi.

Bacak eklemleri için yürümekten daha faydalı

Yürürken diz ve kalça gibi bacak eklemlerine yük bindiğini söyleyen Şener, ancak yüzerken bu yükün ortadan kalkması sayesinde eklemlerin daha çok hareket edebildiğini kaydetti.

Bu nedenle bacak eklem sorunlarında yüzmenin, yürümeden daha faydalı bir spor olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şener, ayrıca yüzmenin pek çok egzersizden daha çok kalori yakımı sağladığına da dikkat çekti.

“Denizi ya da açık havuzları tercin edin”

Yüzmek için öncelikli olarak güneşten faydalanılabilecek açık ortamların tercih edilmesi gerektiğini belirten Şener, “Güneşli havada yüzmek aynı zamanda güneşin yararlı etkilerinden de faydalanmak ve D vitamini depolamak mümkün. Bu nedenle yaz aylarında mümkün olduğunca güneş gören açık ortamlar tercih edilmeli.”ifadelerine yer verdi.

“Bir taşla birden fazla kuş vurmak için”

D vitaminin sadece kemik sağlığı için değil, metabolizma ve ruh sağlığı açısından da faydalı bir vitamin olduğuna dile getiren Şener, “Sağlık için bir taşla birden fazla kuş vurmak için yaz aylarını iyi değerlendirmek ve mümkün olduğunca sık yüzmek önemli.” ifadelerini kullandı.(Sezer Özer-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir