• DOLAR 32.582
  • EURO 34.764
  • ALTIN 2489.134
  • ...
Türkiye 32. Uluslararası Fotoğraf Şölenine ev sahipliği yapıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK- Uluslararası Fotoğraf Şölenine bu yıl Türkiye ev sahipliği yaparak, FIAP üyesi 83 ülke ve aday ülkelerden temsilci ve seçilmiş fotoğraf sanatçıları başta olmak üzere, etkinlikte yaklaşık 250 kişiyi Ankara’da ağırlıyor.
 

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Uluslararası Fotoğraf  Şöleni ve Siyah Beyaz Bienali Sergisi’nin açılışına katıldı.

Bakan Çelik açılışta yaptığı konuşmada, “Fotoğrafın olimpiyatı ve fotoğraf şöleni olarak da bilinen Fotoğraf Sanatı Federasyonu Kongresinin 32’ncisine ev sahipliği yapmaktan ve bu vesileyle siz fotoğraf sanatının seçkin temsilcilerini ülkemizde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu kongreyi ülkemize kazandıran Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu’na çabalarından dolayı çok teşekkür ediyorum.

Siz değerli sanatçıların üretimlerinin, ülkemizin sunduğu sınırsız kültürel değerlerimizi ve turizm çeşitliliğimizi dünya ile buluşturarak tanıtılmasında çok önemli bir yeri olacaktır. Şunu belirtmek gerekiyor; bu gelişinizde ziyaret ettiğiniz, şu anda bulunduğunuz Ankara ve ziyaret edeceğiniz UNESCO’nun hem kültürel hem de doğal varlık olarak Dünya Miras Listesi’ne kabul ettiği Kapadokya, ülkemizin güzelliklerinin yalnızca bir kısmını içeriyor.

Bu gelişinizi bir başlangıç olarak görüyoruz. Ziyaretinizin sonuna bir virgül koyunuz, güzel ülkemizin nefes kesen güzelliklerini, özgün tarihi ve arkeolojik alanlarını, gelişen turistik tesislerini ve geleneksel ev sahipliğimizi daha da çok keşfetmeniz için yine bekliyoruz sizi.
Bu etkinliğin fotoğraf sanatının gelişimine büyük ivme kazandıracağını düşünüyoruz, emeği geçen herkesi kutluyorum ve sizlere tekrar ‘hoş geldiniz’ diyorum.” dedi.

Daha sonra Bienal’e katılan fotoğraflardan oluşan sergiyi gezen Bakan Çelik, fotoğraflara ve çeken sanatçılar  hakkında  bilgi aldı.

 

2012 yılında Singapur’da 31’incisi düzenlenen Fotoğraf Şöleni ve Kongresi’nde, bir sonraki kongrenin ve şölenin yapılacağı ülkenin belirlendiği oylamada, güçlü rakiplerini geride bırakarak Türkiye  kazanmıştı.



Böylece Türkiye, dünyada “Fotoğraf Olimpiyatları” olarak bilinen yüzlerce fotoğraf sanatçısı ile delegenin katıldığı Uluslararası Fotoğraf Şöleni ve 32. Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu (FIAP) Kongresi'ne bu yıl ev sahipliği yapma hakkını elde etmişti.

İki yılda bir yapılan kongreyle birlikte gerçekleştirilen bienal kapsamında ülkeler, olimpiyat formatında takımlar halinde yarışıyorlar ve ipi takım olarak göğüslüyorlar. Bienalin başvuruları kongreden aylar önce yapılıyor ve biri ev sahibi ülkeden, ikisi diğer ülkelerden olmak üzere oluşan seçici kurul derecelendirme yapıyor. Kongre tarihi geldiğinde ise belirlenen ev sahibi ülkede hem fotoğraf şöleni, hem kongre hem de bienalin ödül töreni gerçekleştiriliyor. Ayrıca o ülkenin belirlediği destinasyonlarda katılımcı sanatçılar fotoğraf çalışmaları yapıyor. Her biri ayrı bir değer olan fotoğraf sanatçıları tarafından çekilen bu karelerin uluslararası boyutta paylaşımı da paha biçilemez bir tanıtımı sağlıyor.


Fotoğraf ustaları Ankara ve Kapadokya’ı  resimlerine yansıtacaklar
 

Türkiye, deklanşörün ustalarını Ankara ve Kapadokya olmak üzere iki durakta ağırlıyor. Fotoğraf alanındaki değerli fotoğraf sanatçıları bir hafta boyunca bu iki durakta Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini karelerine yansıtacaklar.

Bu haberler de ilginizi çekebilir