• DOLAR 32.545
  • EURO 34.827
  • ALTIN 2426.213
  • ...
Filistinliler Savaşın Galibini Açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KUDÜS - Filistin halkının siyasi eğilimini ölçmek üzere yapılan kamuoyu araştırması, yarın seçim olması halinde Hamas`ın oyların yüzde 61`ini alacağını ortaya koydu.

Filistin Politika ve Eğilim Araştırma Merkezi tarafından Batı Şeria ve Gazze’de bin kişi üzerinde gerçekleştirilen kamuoyu yoklamasına katılanların yüzde 61`i, Filistin Devlet Başkanlığı için Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye`ye oy vereceklerini söyledi.

Ankete göre, muhtemel bir seçimde Filistin`in mevcut Devlet Başkanı Mahmut Abbas ise oyların ancak yüzde 32`sini alacak. Gazze`de Heniyye`ye oy vereceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 53, Batı Şeria`da yüzde 66 olurken, Abbas için ise bu durum Gazze`de yüzde 43, Batı Şeria`da yüzde 25 oldu.

Araştırma sonuçlarına göre, milletvekili seçimi olması halinde katılım oranı yüzde 78 olacak ve Hamas, oyların yüzde 46`sını alacak. Buna karşılık Fetih`in oy oranı ise yüzde 31`de kalacak. Anket sonuçları, yüzde 17 oranında bir kararsız seçmen olduğunu ortaya koyarken, Hamas ve Fetih dışındaki partilere oy vereceğini söyleyen Filistinlerin oranı ise yüzde 7.

Araştırmaya katılanların yüzde 69`u seçimlerin önümüzdeki 6 ay içerisinde yapılmasını istiyor.

Öte yandan kamu araştırmasının sonuçlarına göre Filistinlilerin yüzde 79`u, Hamas`ın savaşı kazandığı ve Gazze`deki patlamadan israil`in sorumlu olduğu görüşünde.

Aynı firma tarafından iki ay önce yapılan başka bir kamuoyu araştırmasında Hamas`ın oyları yüzde 32, Fetih`in ise yüzde 42 olarak çıkmıştı.

israil, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze`ye, 7 Temmuz`da havadan ve denizden, 17 Temmuz`da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra orduyu karadan geri çekerek hava saldırılarına devam eden israil, saldırılarına Mısır`ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos`ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesle son vermişti.

Gazze`ye 51 gün süren saldırılarda Filistin`de 579`u çocuk 2 bin 148 kişi hayatını kaybetti, 11 binden fazla kişi yaralandı. israil tarafından ise 67 asker, 4 sivil ve 1 yabancı uyruklu işçi olmak üzere 72 kişi öldü.

AA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir