• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...
Malabari: Misyonumuz Vahdeti Sağlamaktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MÜCAHİD TEMEL ERKAN YAVUZ / İSTANBUL

Dünya Müslüman Âlimler Birliği 4. Dönem toplantısına katılmak için İstanbul’a gelen, aslen Hindistanlı olan ve 35 yıldır Kanada’da ikamet eden Dünya Âlimler Birliği kurucularından İbrahim Hüseyin Malabari ile Kanada’daki Müslümanların durumunu görüştük. Kanada’daki İslami faaliyetlerden söz eden Malabari, Peygamber (sav)’i anlamak ve anlatmak için Kanada’da ‘Âlemlere Rahmet Olarak Gönderilen Resul’ adında bir kuruluş açtıklarını belirtti.

Dünya Müslüman Âlimler Birliğiyle ilginizi öğrenebilir miyiz?

Dünya Âlimler Birliğinin kurucularından biriyim. Dr. Yusuf Karadavi’nin isteği üzerine birliğe girdim. Âlimler Birliği ilk toplantısını Londra’da düzenledi. Ben de toplantının koordinatörüydüm. Dünya Âlimler Birliği, İslam ümmetinin sorunlarıyla ilgilenen ve bu doğrultuda kararlar veren büyük bir kuruluştur. İstanbul’da yapılan son toplantı ziyadesiyle beni etkiledi. Çünkü bu toplantıda birliğin uluslararası bir kuruluş olması için müzakereler yaptı. Bu birlik, dünyanın her tarafından âlimlerin üye olduğu ve toplantılarına katıldığı bir kuruluş olduğu için ümmetin büyük çoğunluğunun üzerinde etkilidir. Ortak karar alındığı için büyük bir rol üsteleniyor.

“RESULULLAH ÂLEMLERE RAHMETTİR”

Kanada’da yaptığınız İslami çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Kanada da Müslümanlar İslami davet çalışmalarını sürdürmektedir. İslam düşmanları, İslami değerlere saldırıyor ve mukaddesatını insanların gözünde kötü göstermeye çalışıyorlar. Bu algıyı düzeltmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle Peygamberimiz (sav)’le alay etmek için yapılan filim ve karikatürlere karşı çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda biz “Âlemlere Rahmet Olarak Gönderilen Resul” adında bir kuruluş kurduk. Bu kuruluşun asıl misyonu Peygamberimiz (sav)’i tanıtmak ve Onun (sav) şahsi özelliklerini ve meziyetlerini inceleyip kendisine atfedilen olumsuzlukları ortadan kaldırmaktır. Ben Kanada’da bu kuruluşla ilgileniyorum. Hatta bu konuda, “Resulullah Âlemlere Rahmettir” adında bir kitap kaleme aldım. Bu kitabım Yusuf Karadavi, Raşit Ğanuşi, Malezyalı Dr. Enver İbrahim gibi birçok âlimin beğenisini kazandı. Bu kitabın aslı da İngilizcedir. İnşaallah bu kitabı Türkçeye de çevireceğiz.

Kuruluşunuzun çalışmaları ve hedeflerini biraz daha açabilir misiniz?

Bu kuruluşun “Resulullah (sav) Âlemlere Rahmettir” adından da anlaşıldığı gibi asıl hedefi Resulullah (sav)’ın şahsi özelliklerini ortaya çıkarmaktır. Resulullah (sav)’ın şahsi özellikleri insanları fazlasıyla etkiliyor. Hatırlayacağınız üzere Hollanda ve diğer bazı yerlerde Resulullah (sav)’ı kötülemek ve Ona insanların bakışını olumsuzlaştırmak için film ve karikatürler yapılmıştı. Biz de insanlara, Resulullah (sav)’ı hakkıyla tanıtmak ve Ona karşı bakış açılarını düzeltmek için böyle bir yolu seçtik. Biz, muhaliflere karşı delillerimizi göstererek onları bu konuda ikna ediyoruz. Biz, Resulullah (sav)’ın âlemlere rahmet olarak gönderildiğini hatta sadece insanlığa değil, âlemin hepsine taşlara, ağaçlara ve dünyadaki her şeye rahmet olarak gönderildiğini anlatıyoruz.

Peki, hocam siz Kanada’dasınız ama Hindistan’daki Müslümanların sıkıntılarını ve durumlarını sizden öğrenmek mümkün mü?

Hindistan’daki Müslümanların durumları çok iyi olmasa da, çok kötü değildir. Hindistan’da yaşanılan mezhepsel çatışmalar şu an sakinleşti. Eskisi gibi değildir. Oradaki Müslümanlar şu an siyasi çalışmalara katılmaya çalışıyorlar. Hindistan’da Müslümanlar çok güçlüdür. Onlara ait çeşitli kuruluşlar, üniversiteler, okullar, camiler ve Müslümanların sahip oldukları fabrikalar bulunuyor. Pakistan, Hindistan’dan ayrıldıktan sonra Hindistan’da Müslümanların konumlarını biraz zayıfladı. Ancak Müslümanlar çalışmalarından vazgeçmediler ve İslam’ı Hindistan’da ikame etmek için gayret sarf ediyorlar.

‘MÜSLÜMANLAR İÇİN EN BÜYÜK TEHDİT PARÇALANMADIR’

Âlimler birliği üyesisiniz. Sizce Müslümanların karşı karşıya olduğu en büyük tehdit nedir?

Şuan Müslümanlara yönelik en büyük tehdit Müslümanların parçalanması ve kendi aralarında gruplara ayrılmasıdır. Son yıllarda parçalanma ve gruplara ayrılma eskiye nazaran onlarca kat arttı. Bunun için âlimler birliğinin bir misyonu da Müslümanların vahdetini ve birliğini sağlamaktır. Yaptıkları konferans, seminer ve toplantılarında bu sorunu dile getirerek, Müslümanları bu konuda duyarlı olmalarını sağlıyor. Yine bu konuda gerekli olan adımları atmaya çalışıyoruz. İnşaallah Müslümanlar arasındaki bu parçalanmışlığı ortadan kaldıracaktır.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir