• DOLAR 32.377
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2325.861
  • ...

BURSA – Bursa Ticaret Borsası (BTB) 1. Komite Üyeleri, Meclis Başkanı Mehmet Aydın’ın başkanlığında yapılan toplantıda, hayvancılık ve kırmızı et fiyatları konusu değerlendirildi. Yapılan toplantıda, konunun yakından takip edilip Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlarla temasa geçme kararı alındığı bildirildi.

“Ete talep var fakat şehirde hayvan varlığı az”
Et fiyatlarındaki artışı gündeme getiren Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın, “Bursa üç milyonluk bir şehir, ete talep var fakat şehirde hayvan varlığı az. Doğu Anadolu’dan getirilen hayvana en az 5 ay bakmak gerekiyor ki, kan değişikliği olsun. Büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin çoğu alt yapı bilgisinden yoksun. Birçok farklı mezbahada kesimler gerçekleştiriliyor ve bu kesimler kayıt altına alınamıyor. Bunun sonucu olarak da ülkedeki canlı hayvan sayısı istatistiklere yanlış yansımaktadır. Et fiyatlarında istikrarı sağlamak için canlı hayvan pazarı, mezbaha ve borsayı bir arada tutmalıyız. İşler daha sistematik yürütülmeli ki, üretici de tüketici de yapılan işten memnun kalsın.” dedi.

“Köylümüzün üretim gideri gelirini aşmaktadır”
Üretim kapasitesinin daha fazla arttırılmasıyla, birim ürün başına düşen üretim maliyetlerinin azalması sonucu gerçekleşen ölçek ekonomisinden bahseden Aydın, “Elinde 5-6 hayvan olan köylümüzün üretim gideri gelirini aşmaktadır. Bu üretici büyümeyi hedeflemelidir. ‘Etin kilosu ne zaman zamlanır’ diye düşünmekten ziyade üretimimi nasıl arttırabilirimin hesabını yapmalıdır. Bu noktada büyük ölçekli firmaların artması gerekiyor. Bu sayede üretim maliyetlerinin düşüp gelirin artacağı ve et fiyatlarında da istenilen istikrara ulaşılacağını düşünüyorum.”şeklinde konuştu.

Badırga’da dev mezbaha
Bursa Büyük Şehir Belediyesi ile ortak proje planladıklarını belirten Aydın, “Badırga bölgesinde büyük bir alan üzerine kurulu canlı hayvan borsası, mezbaha ve karkas et borsası projesi hazırladık. İlçelerde hayvan toplama merkezleri kurarak buradaki hayvanları tek merkeze getirmeliyiz. Böylece, küpe numaralarıyla satışı gerçekleştirilecek olan hayvanların kaydı da istatistiklere sağlıklı yansımış olur.  Et piyasasının tek merkezden yürütülmesi olası spekülasyonun da önüne geçmiş olacaktır.” diye konuştu.

“Kısa vadeli çözümlerle Türkiye’de et piyasası düzelmez”
Mevcut duruma karşı acil çözüm önerisi olarak hayvan ithalatında kesime hazır olanların tercih edilmesi gerektiğine vurgu yapan BTB 1. Komite üyeleri, “Üreticiyi bilinçlendirmek gerekiyor. Kısa vadeli çözümlerle Türkiye’de et piyasası düzelmez. Uzun vadeli çözüm getirisi olan planlara ihtiyaç duymaktayız. Kasapların yüzde 70-80’i karkas alımı gerçekleştiriyor. Karkas çözüm değil kesime hazır canlı hayvan ithal edilmelidir.” dediler. (Sezer Özer-İLKHA)