• DOLAR 32.349
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2307.867
  • ...
"Halk Sağlığı Haftasının amacı toplumu harekete geçirmek"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Halk Sağlığı Müdürü, Doktor Yakup İmren, yaşamak, öğrenmek, iş yapabilmek için önce sağlıklı bireyler ve devamında sağlıklı bir toplumun oluşması gerektiğini bildirdi.

Doktor İmren, Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, halk sağlığının önemini değinerek, “Sağlığı geliştirme ve hastalıklardan korunma konusunda toplumu ve harekete geçmesi gereken diğer kurumları bilgilendireceğiz.  Sağlıklı toplumların oluşmasında birey sağlığının önemine dikkat çekmeyi hedefliyoruz.” Dedi.

İmren sağlık konusunda halkın doğru bilgilendirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Halk sağlığı uygulaması sağlıklı bireyin sağlıklı toplumu oluşturacağı anlayışından yola çıkarak, bireyin anne rahminden hayatının sonuna kadar olan tüm yaşam süre içinde sağlıklı yaşam sürmesini ve hastalıklardan korunmasını amaçlar. Bireyi fiziksel, biyolojik ve sosyal çevresi ile bir bütün olarak görür, sağlık hizmetini kişiye hem sağlıklı iken hem hasta iken sunar. Sadece sağlık kurumlarına ulaşanları değil tüm toplumu kapsar. Sağlıklı ve başarılı bir toplumun yaşam kalitesini yükseltmek ve hastalıkları oluşmadan önce önlemek için, Halkın arasında sağlıkla ilgili yanlış bilgileri ortadan kaldırmanın ve doğru bilgilendirmek gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

Halk Sağlığı çalışmalarındaki en önemli adımlardan biri olan Aile Hekimliği Uygulaması sayesinde, toplumun temel taşı olan bireylerin sağlığının düzenli olarak takip edilmesi gerektiğini belirten İmrem, “Koruyucu hekimlik çalışmalarının yaygınlaştırılması, toplum bilincini yükselterek hastalıklar meydana gelmeden önlenmesi ve hayat standartlarının yükseltilmesi halk sağlığı çalışmalarında bakanlığımızın ana hedefleridir.” Şeklinde konuştu.

Doktor İmren uzun, mutlu  ve sağlıklı bir ömür geçirmek için belirlenen 12 stratejiye uyulması gerektiğini söyleyerek şu önerilerde bulundu.

1- Alkol kullanmayın: Sağlıklı bir yaşam için ilk şartlardan biri alkol kullanmamak. Alkol içmeyi seçmişseniz, sağlıklı bir yaşam tarzının anahtarı, ölçülü kalmaktır. İçkili araba kullanmayın. Alkol karar verme yeteneğini, kas kontrolünü ve görüşü zayıflatır. İçki içtiğinizde ya arabanızı başkasına bırakın ya da başka ulaşım taşıtlarını kullanın. Hiçbir zaman içkili bir sürücünün arabasına binmeyin. Hamileyseniz içki içmeyin. Alkol anne rahmindeki bebeğe zarar   verir.

2- Sağlığınızı kontrol ettirin: Sağlık sorunlarını ortaya çıkmadan fark etmek, iyi ve uzun yaşamak açısından önemli bir stratejidir. Düzenli genel sağlık kontrolü yaptırın. Yaşınıza, sağlık geçmişinize ve doktor tavsiyesine göre düzenli aralıklarla sağlık kontrolü yaptırmak önemlidir. Kanser taramaları için KETEM’e başvurun.

3- Aşı olmayı ihmal etmeyin: Bütün bebekler ve çocuklar difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, grip. Kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği ve Hepatit B gibi hastalıklara karşı aşılanmalıdır. Çocuk sahibi olmayı planlayan kadınlar hamilelik öncesinde aşılarını gözden geçirmelidir. Yaşınız 65'i geçtiyse ya da kronik bir hastalığınız varsa, grip ve zatürre aşısı olmalısınız. Yurt dışı seyahatine çıkanlar ülkelerinden ayrılmadan önce gerekli bütün aşıları olmalıdır.

4- Sağlıklı beslenin: Uygun bir beslenme hem hastalığı önler hem de baş gösteren hastalığın iyileşmesini hızlandırır. Önemli besleyici maddeler içeren yiyecekleri seçin. Doğru oranlarda çeşitli yiyecekler yiyerek kemiklerinizin, dokularınızın ve organlarınızın çalışması için gerekli olan farklı maddeleri sağlarsınız. Yeşil sebze tüketiniz.

5- Günde yaklaşık 6-8 bardak su içmeye çalışın: Çay, kahve kola gibi içecekleri su kategorisine koymayın sade suyu 6-8 şer bardak tüketiniz.

6- Uyuşturucudan Uzak Durun: Her türlü uyuşturucu alışkanlık yapma tehlikesini içerir. Esrar, kokain ve eroin gibi uyuşturucular vücuda ve beyne zarar verdikleri ve alışkanlık yarattıkları için tehlikelidir. Reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar bile kötüye kullanılabilir. Sağlıklı kalmak açısından anahtar stratejilerden birisi de uyuşturucu kullanımından uzak durmak ve bütün ilaçları dozunda kullanmaktır. Prospektüsleri dikkatle okuyun. Verilen dozu zamanında alın. Bir dozu almayı unuttuğunuzda sağlık uzmanına danışın, ilaç kullanırken alkol içmeyin. Kullanım tarihleri geçmiş ilaçları tuvalete atıp sifonu çekin. Başkasına verilmiş bir ilacı hiçbir zaman kullanmayın.

7- Egzersiz Yapın: Egzersiz yapmak sağlıklı yaşam tarzının vazgeçilmez unsurudur. Kasları dirileştirip kuvvetlendirir, dayanıklılığı artırır, kalbi güçlendirir, dolaşımı iyileştirir, tansiyonu düşürür, sindirimi kolaylaştırır, fazla kalorileri yakar, uykuyu düzenler, hastalıklara karşı direnci artırır ve hastalıkları atlatma yeteneğini güçlendirir. Fiziksel yararlarının yanı sıra egzersiz ruh halini iyileştirir, stresi atar ve zihinsel uyanıklığı artırır. Dış görünümünüzü değiştirerek öz güven ve öz saygınızı da güçlendirir. Egzersiz programına başlamadan sağlık uzmanına danışın: Kalp rahatsızlığı gibi egzersiz yapma yeteneğinizi etkileyecek bir hastalığınızın olup olmadığını öğrenmelisiniz. Sağlık uzmanlarından ilgi alanlarınıza, ihtiyaçlarınıza ve genel sağlık durumunuza en uygun egzersizleri önermelerini isteyin. Sağlıklı bireyler günde en az 30 dk ter atacakları şeklinde egzersiz yapmalıdır.

8- Güvenlik Önlemi Alın: Yaralanma, kaza ve hastalığı önleme çoğu kez sağduyuya dayanır. Kayakçıların başlığa, dizliğe ve dirsekliğe ihtiyacı vardır. Bisiklete ve motosiklete binenlerin başlık kullanması gerekir. Raket kullanılan sporlarda gözler korunmalıdır. Güneşte çok kalmayın. Deri kanseri riskini azaltmak için koruyucu faktörü 15'in üzerinde olan kremler kullanın. Gözlerinizi korumak için şapka ve güneş gözlüğü takın.

9- İyi Uyuyun: Uyku vücudu güçlü, zihni uyanık tutar. Pek çok insan kronik uykusuzluk çeker ve bu nedenle fiziksel rahatsızlıklarla, zihinsel sorunlarla, yaralanma ve kazalarla karşı karşıya kalır. İhtiyaç duyduğunuz dinlenmeyi sağlamak için egzersiz yapın ve doğru yiyecekleri yiyin. Hindi ve süt ürünleri gibi bazı gıdalar triptofan içerdikleri için uyku getirir. Kafein almaya sınır koyun. Kahve, çay, kola, çikolata, soğuk ve sıcak içeceklerin pek çoğu ve diyet ürünleri sizi ayık tutacak kafein içerir. Kafeinsiz içeceklere yönelin ve akşamları kafein almaktan kaçının. Geç uyumaktan sakının, erken uyuyup erken uyanın ki zinde güne başlaya bilesiniz. Yatak odasının mümkün olduğu kadar sessiz ve karanlık olması gerekir: Dışarıdan gelen gürültülere karşı kulaklık kullanın. Odanın serin ve nemli olması gerekir. Bol ve rahat gece kıyafetleri giyin. Yatma ve kalkma saatleri her akşam aynı saatte yatıp her sabah aynı saatte kalkın. Gündüz uykularından kaçının. Yatmadan önce ağır yemek yemeyin ve yoğun egzersiz yapmayın. Soğuk duş yerine ılık suyla yıkanın. kokain ve eroin gibi uyuşturucular vücuda ve beyne zarar verir

10– Stresinizi Atın: Stres, aşırı taleplere, alışılmış düzendeki sık değişiklere ya da hayati önemdeki konulara vücudun fiziksel tepkisidir. Bunaltı ise strese karşı duygusal tepkidir. Bağışıklığın azalması, kalp rahatsızlıkları, sindirim bozuklukları, kasların yorulması ve gerilmesi, deri problemleri, nefes alma sorunları gibi birçok hastalığa neden olabilir. Stres ve bunaltıyla baş edebildiğiniz ya da stresin aşırı derecede önem kazanmasını önleyebildiğiniz, ölçüde sağlığınızı koruyabilirsiniz.

11- Tütünden Uzak Durun: Tütün ürünleri kullanımı önlenebilir hastalıklara ve erken ölümlere yol açar. Tütün ürünleri kullanmayın ve kullanıyorsanız, derhal bırakın. sigaraya başlayanlar öksürük, baş ağrısı ve baş dönmesi çeker. Bırakmaya karar verin: İlk önce isteklendirme gerekir. Bu alışkanlıktan kurtulmaya kesinlikle karar verin. İçtiğiniz sigara sayısını azaltmak nihai hedefiniz olmamalıdır. Evinizi sigaradan arındırılmış bölge ilan edin. Nargilenin de bir tütün ürünü olduğunu unutmayın.

12- Kilonuza Dikkat Edin: Fazla kilolar sağlığı pek çok şekilde tehdit eder. Kalbe yük bindirir ve dolaşımı yavaşlatır, kemik ve kaslarda stres oluşturur, nefes almayı zorlaştırır. Şeker, Kanser ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara yakalanma riskini artırır. Kilo vermek istediğinizde daha az yemek yiyin ve fiziksel faaliyetinizi artırın. Aerobik metabolizmayı hızlandırır ve vücudunuzun enerjiyi daha etkin kullanmasını sağlar." Aşırı zayıf olmaktan da sakının. Dengeli beslenin. Yaşamak, öğrenmek, iş yapabilmek için önce sağlıklı olmamız gerekir. İş yerimiz eğer yürüme mesafesinde ise haftanın en az 2 günü işe yürüyerek gidebiliriz. Eğer bu imkânınız yoksa ailemizle yâda arkadaşlarımızla hafta sonu doğa yürüyüşü yaparak sağlığımıza katkı sağlayabiliriz. Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklarımız varsa vakit kaybetmeden bırakmalıyız. Beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirerek ayaküstü beslenmeden uzak durmalı, doğal ve sağlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz.(Hacı Yılmaz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir