• DOLAR 32.525
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2437.831
  • ...
Ateşkes Gazze`deki Ablukayı Hafifletmedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Anlaşmaya rağmen israil-Gazze-Mısır arasındaki sınır kapılarındaki geçişlerde yaşanan sıkıntılar, savaştan önce var olan yasaklama ve kısıtlamaların 51 günlük yıkıcı saldırıların ardından da devam ettiğini gösteriyor.

Gazze`nin altyapısı, tek elektrik üreten santrali, sağlık merkezleri ve yerleşim birimlerinin israil tarafından hedef alınması, bölgede "katliam" boyutlarında yaşanan insani krizin yanı sıra Gazze halkının karşılaştığı ekonomik, enerji, sağlık ve imar alanlarında mücadele etmesi gereken sorunlara yol açtığı gözleniyor.

Ateşkesin arından gelen 7 gün

Gazze`de binlerce kişinin evsiz kaldığı, 2 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği, 11 binden fazla Filistinlinin yaralandığı saldırıların ardından israil ile Filistinli gruplar arasında varılan kalıcı ateşkes anlaşması şu ana kadar iki taraftan da ihlal edilmedi.

Siyonist israil saldırılarının ağrı bilançosu, maddi ve manevi karşılaşılan zorluklara rağmen geçen bir hafta süre zarfında Gazze halkının "zafer" kutlamaları düzenlemesi, israilli ve Filistinli yetkililerin savaştan karlı çıktıkları yönünde yaptıkları çok sayıda açıklama dikkati çekti.

Atşekes anlaşmasının sağlandığı 26 Ağustos akşamı ve ertesi gün, Gazze halkı sokaklara çıkarak kutlamalar düzenledi. Başta Hamas olmak üzere Filistinli gruplara olan desteklerini, düzenledikleri havai fişek gösterileri ve sevinç kutlamalarıyla ifade eden Gazzeliler, tüm Filistinlileri kazandıkları zaferden ötürü tebrik etti.

Ateşkesin, bölgeye yönelik israil ablukasını hafifletme yönünde etkisi olmazken, israile sınır bölgelerinden saldırılar nedeniyle iç bölgelere kaçan Filistinli aileler evlerine geri dönerek, kimi çiftçi kimi tüccar işlerine kaldıkları yerden devam etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir