• DOLAR 32.521
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2419.836
  • ...
Batman'da 3 bin 500 işyeri denetlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN – Kentte gıda denetimleri aralıksız devam ediyor. Batman’da 2 yıl içerisinde faaliyette bulunan cafe, restorant, lokanta, pastane ve gıda satışının yapıldığı yaklaşık 3 bin 498 işyeri denetlendi. Bu denetimlerde Gıda Güvenlik Kanunu yasasına aykırılık oluşturan 98 tane işletmeye 282 bin 646 TL idari para cezası kesildi.

Gıda denetimleri ile ilgili İlke Haber Ajansı’na bilgi veren Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Hakan İleri, 2 yıl içerisinde 3 bin 498 işyerinin denetlendiğini ve bunlardan 98 işyerine 282 bin 646 TL idari para cezası kestiklerini söyledi.

Son 2 yılda gün içerisinde 3 bin 498 denetim yaptıklarını ifade eden İleri, “Bu denetimlerde 5996 sayılı Gıda Güvenlik Kanunu yasasına aykırılık oluşturan 98 tane işletmeye 282 bin 646 TL idari para cezası kesildi. Bunun yanında bizim normal denetimlerimiz de oluyor. Gıda alma olsun, numuneler alınıyor. Buradan Diyarbakır’a kontrol laboratuvarına götürülüyor. Gıda takvimi çerçevesinde her sektörden periyodik olarak örnek alıyoruz.” dedi.

“Yüzde 60 oranında firma halen kayıt dışı”

Yüzde 60 oranında firmanın halen kayıt dışı olduğunu söyleyen İleri, “230 tane üretim yeri, 609 adet satış yeri (market vb.), 449 tanede toplu tüketim (cafe, restorant, lokanta, pastane ve gıda satışının tüketildiği yerler) olmak üzere bin 308 adet kayıtlı işletmelerimiz var. Bunlar tahminen yüzde 40 kayıt altına alınmış, yüzde 60 oranında firma da halen kayıt dışıdır.” şeklinde konuştu.

“Şikayetler 14 gün içerisinde sonuçlanıyor”

Alo Gıda 174 hattına yapılan şikâyetlerin üzerine en geç 14 gün içerisinde bu şikayetin sonuçlandırıldığını belirten İleri, “Şikayete konu olan işletmeye gidiliyor, oradan numuneler alınıyor ve Diyarbakır kontrol laboratuvarında mikrobiyolojik denetimler yapılıyor. Raporlar geldikten sonra, uygunsa uygun, değilse yasadaki karşılığı ne ise idari para cezası ile cezalandırılıyor.” şeklinde konuştu.  

“Hiç çekinmeden Alo Gıda 174’ü arayın”

Vatandaşların hiç çekinmeden Alo Gıda 174 numaralı telefonu arayıp ambalajı bozuk, son kullanma tarihi geçmiş, ambalajsız ve etiket yönetmeliğine aykırı olanları şikâyet etmelerini isteyen İleri, “Son kullanma tarihi geçmediği halde üründe mikrobiyolojik faaliyet başlamışsa ambalaj şişmiştir. Bir gaz oluşumu bin bir mikrobiyolojik faaliyetin bu üründe olduğunu gösteriyor. Son kullanma tarihi geçmemişse bile, uygun koşullarda muhafaza edilmediği zaman bozulabiliyor. Bu gibi durumlarda da vatandaşlar Alo Gıda hattını arayarak şikayetlerini dile getirebilirler. Bu tamamen gizlidir. Kimin şikayet ettiğini biz bile bilmiyoruz.  Sadece Ankara Merkez sisteminde şikayet sahibi bellidir. Bu şikayet sonuçlandığı zaman da bu şikayet eden kişiye de yapılan iş ve işlemler bildiriliyor.” İfadelerine yer verdi.

Rutin olarak her gün 3 ekip ile periyodik olarak gıda denetimlerine aralıksız devam ettiklerini söyleyen İleri, “Vatandaşlar gerçekten Alo Gıda hattını işlevsel kullanıyorlar artık. Bu bilinç oluşmuş.  Batman’da haftada yaklaşık 10-15 arası Alo Gıda hattı sistemine şikâyet düşüyor.” İfadelerini kaydetti. (M.Fatih Akgül, Veysi Rüzgar-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir