• DOLAR 32.57
  • EURO 35
  • ALTIN 2427.624
  • ...
"Kaçak ve bilinçsizce avlanma doğa katliamına neden oluyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL – Bingöl Avcılar ve Atıcılar Kulübü Başkanı Salim Bazencir, “Av sezonu nedeniyle İlke Haber Ajansı’na konuşarak, Av, konusunda vatandaşların yeterince bilinçli hareket etmediğini ve yetkililerin de bu konularda gerekli önlemleri almadığının altını çizdi.

“Halkımız avlanma konusunda bilinçsiz ve duyarsız”

Av sezonu ile ilgili önemli bilgiler veren Bazencir, “Birinci grup av hayvanları (bıldırcın, üveyik) avlama tarihi 23 Ağustos itibariyle başladı. 23 Kasım itibariyle de avlanması bitecek. Bizim en önemli sorunumuz şu; Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bingöl Şube Müdürlüğü’nde yeteri kadar ekip ve ekipman yok. Yetkililerin yeteri kadar ilgilenmemesi, halkımızın bu konuda bilinçsiz ve duyarsız olması bizi zora sokuyor. Bingöl ve civarında tavşan ve keklik gibi hayvanlar 11’inci aydan sonra yağlanıyor ve semiz hale geliyor. Ama halkımız yaz aylarında tavşan ve keklik avına çıkıyor, böylece verimsiz avlanmaya sebep olduğu gibi bu hayvanların yok olmasına neden oluyorlar.” dedi.

“Yasal avcı olabilmek için sertifika almak gerekiyor”

Bu sezonda yaklaşık 25 kaçak avcıya ceza kesildiğini belirten Bazencir, “Aktif avcı olabilmek için Orman ve Su İşleri ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile beraber yapılan kurslar ile sertifika veriliyor. Ancak bu şekilde aktif avcı olarak yasal avcılık yapılabilinir. Kaçak avcılık yapanlar yakalandıklarında 700-800 TL gibi bir para ile cezalandırılıyor.” ifadelerini kullandı.

“Ekip ve ekipman eksikliği nedeniyle kaçak avlanma önlenemiyor”

Avlanma konusunda yapılan şikayetlere yetkililerce yetersiz kalındığını söyleyen Bazencir, “Ekip ve ekipman eksikliğinden dolayı ilçelerden gelen şikayetlerin değerlendirilmesi gidip yerinde incelenmesi konusunda geç kalınıyor. Bu sorunun çözülmesi için gerekli işlemlerin yapılması ve yeni ekiplerin oluşturulmasını istiyoruz. Özellikle de ilçelerde bu ekiplerin oluşturulması önem arz etmektedir.” dedi.

“Ülkemizde silaha çok rahat ulaşılabiliniyor olması bizi düşündürüyor”

2’inci grup av hayvanlarının (Keklik, Tavşan) yasal avlanma tarihinin 15 Ekim’de başlayacağını hatırlatan Bazencir, “Ülkemizde 18 yaşını dolduran herkes silah sahibi olabiliyor. Bu da bizi avlanma konusunda düşündürüyor. Bölgemizde herkes çok rahat silah ve tüfek sahibi olabiliyor. Her eline silah alan vatandaşımız da kendini potansiyel avcı olarak görüyor ve yasal prosedürlere dikkat etmeden bilinçsiz bir şekilde avcılık yapıyor. Silahların bu kadar rahat bir şekilde alınmaması gerektiğini düşünüyoruz. Cezaların da caydırıcı olması bir nebze de olsa kaçak avcılığın önüne geçecektir. Bu konuda da gerekli özenin gösterilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu. (Nihat Kanat/Enis Ağırbaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir