• DOLAR 32.538
  • EURO 34.763
  • ALTIN 2490.568
  • ...
`Devlet halimizi görsün`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR-  İnsan vücuduna zararlarıyla bilinen, kişinin maddi ve manevi dünyasını olumsuz yönde etkileyen esrar ve uyuşturucu gibi maddeleri kullanan madde bağımlısı gençler, Diyarbakır’da bu tür maddelerin satışının çok fazla olduğu ve bu tür maddelere ulaşmak isteyenlerin Diyarbakır’da çok kolay bir şekilde ulaşabildiğine dikkat çekti.

Gençlerin, kendilerinin de bu gün içinde olduğu durumun asıl sebebinin bu kolay ulaşabilirliğin olduğunu dile getirdiler.

Uzun  vadeli kullanımın ardından beyin ve akciğer gibi organlarda ciddi hasarların meydana gelmesine sebep olan esrar ve uyuşturucu maddelere ulaşımın engellemesi gerektiğini belirtilen madde bağımlısı F. K. (18), devletin esrar ve uyuşturucu gibi maddelerin satışının önüne geçmek için öncelikle bu işi bitirmek istemesi gerektiğini ve bu alanda gerçekten ciddi bir şekilde çalışması gerektiğini kaydetti.

 “Birçok kişi başkalarına özenerek uyuşturucu madde kullanmaya başlıyor”

Birçok çocuğun ve gencin çevresinde gördüğü kişilere bakarak ve onlara özenerek uyuşturucu ve esrar gibi maddeleri kullanmaya başladığını söyleyen F. K. bu gençlerin birçoğunun özenti sonucu bu duruma düşen gençler olduğunu söyledi.

F. K. “Büyük bir kişi küçüğünün önünde madde kullanınca küçüklerde hevesleniyorlar. O da bir kere kullanayım derken alışıyor. Bu her yerde böyledir. Liseye geçtiğim zaman esrar kullanmaya başladım. Okuldayken sigaranın ne olduğunu dahi bilmiyordum. Lisede arkadaş kurbanı oldum. Hevesim olmasaydı bu maddeyi kullanmazdım.” dedi.

“Hedeflerim olduğu için kötü alışkanlıkları bırakmak istiyorum”

Uyuşturucu maddelerin belasından kurtulmanın tek yolunun geleceğe yönelik bir beklentinin oluşması olduğunu ve gençler olarak kendilerini, hedefledikleri bu noktaya ulaşmasını sağlayacak bir desteğin kendilerine sağlanması olduğunu söyleyen F. K., özellikle arkadaş seçiminde dikkatli olunması gerektiğinin de altını çizdi.

F. K. “Esrar içtiğimiz zaman kendimizi karşımızdakinden daha olgun ve büyük görme gibi bir durum içerisine giriyoruz. Bundan 3 ya da 4 yıl önce çok kullanıyordum. Bu aralar kullanmayı biraz azalttım. Liseyi bitirdiğim zaman bırakacağımı söylüyordum. Esrar kullanmayı bırakmak için birkaç ay psikiyatrik tedavi aldım. Daha sonra Bursa’ya çalışmaya gittim. Dönüşte Diyarbakır’a adım atar atmaz arkadaşımla buluştum. Tekrar kullanmaya başladım. Ailem beni özel üniversiteye gönderecek. Hedefim Adana’da anestezi bölümü okumak. Bu hevesle kötü alışkanlıklarımı bırakmak istiyorum. Ama bunun için laf değil icraat lazım.” şeklinde konuştu.

 “Devlet halimizi görsün, esrarı bırakmamıza yardım etsin”

Diyarbakır’da esrar ve benzeri uyuşturucu maddelere ulaşımın oldukça kolay olduğuna dikkat çeken F. K., bu konuda gerekli tedbirlerin alınmayışını ve satıcıların aşikar bir şekilde uluorta yerlerde bu maddeleri satabiliyor olmasının çok manidar olduğuna işaret etti.

F. K. “Diyarbakır’da esrar kullanımı oldukça yoğun. Hani bazen uyuşturucu ile mücadele ediyoruz türü açıklamalar geliyor yetkililerden. Açıkçası benim gördüğüm bunların hepsi boş sözler. Çünkü gün geçtikçe kullanım daha da artıyor. Bu bağlamda bir yönden devletin ihmali var. Bir diğer husus ise;  Buradaki insanlar çocuklarını doğurup sokağa atıyorlar. O çocuk sahipsiz kalınca bulunduğu semtte bu maddeyi bir şekilde elde edip kullanmaya başlıyor. Esrar, insana her zaman bir adım geri attırır. Hayatı kendine zulüm yapar. Burada esrar yasaktır deniliyor ancak ben içinde olduğum için biliyorum. Bu işin önünü devletin polisi açıyor. Esrara ulaşmak çok kolaydır. Nereye gidiyorsan esrar satıcıları oradadır. Bu işe dur diyecek olan da ancak devlettir. Esrar kullanmayı bırakmak istiyoruz ama olmuyor. İsteğimiz, devletin halimizi görüp esrarın satışının önüne geçmesidir. Diyarbakır’daki esrar bağlarını yıkıp esrarı bırakmamıza yardım etmesidir.” ifadelerini kullandı. (Ali Adiyaman/Fikret Kavgalı – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir