• DOLAR 32.333
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2282.641
  • ...
119 yaşındaki adam uzun yaşamanın sırlarını anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman’ın Kozluk (Hazo) ilçesine bağlı yaklaşık 250 hanesi ve bin 800 nüfusa sahip Geçitaltı (Goxê) Köyünde yaşayan 1895 doğumlu Raşit Ak, uzun yaşamanın sırrını İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) anlattı.

Çocuk ve torunlarının sayısını hatırlamıyor

Şuana kadar 4 bayanla evlenen 119 yaşındaki Raşit Ak’ın şuan sadece bir eşi hayatta kalmış durumda. Yaklaşık 20 çocuğu olduğunu söyleyen Raşit Ak, torunları ve onların da çocukları olduğunu ifade ederek sayılarını net bir şekilde hatırlamadığını belirtti. Torunlarının torununu gördüğünü vurgulayan Ak, yaklaşık 550 nüfusa sahip.

Yaklaşık 550 torun sahibi olmasına rağmen Kozluk (Hazo) ilçesine bağlı Geçitaltı (Goxê) Köyünde eşi ile birlikte tek başlarına mutlu bir hayat yaşayan Ak, köyde daha önce koruculuk yaptığı için koruculuktan emekli oldu. Genç yaşta 4 evlilik yapan Ak’ın şuan ise geriye sadece bir eşi kaldı.

Sadece askerde 2 iğne yaptıran ve bunun dışında hayatı boyunca hastalanmadığını belirten Ak, uzun ve sağlıklı yaşamanın sırrını, organik yiyecekler dışında yiyecek tüketmemekle açıklıyor.

550 torun sahibi

Koruculuk dışında hayatının büyük çoğunluğunu yaylalarda ve tarla işleriyle uğraşarak geçirdiğini söyleyen Ak, “1895 doğumluyum. Kozluk (Hazo) ilçesine bağlı Geçitaltı (Goxê) Köyünde yaşıyorum. Net bir şekilde bilmemekle yaklaşık 550 çocuk ve torunum var. 4 eş getirdim fakat şuan sadece biri hayatta kaldı. 3 ayda bir koruculuk maaşı ve çiftçilik ile geçiniyorum. Bu bölgede en çok çocuk sahibi benim. Çocuklarım Türkiye’nin hemen hemen her iline dağılmış durumda. Köyde ise toplam 10 aile varız. 550 torun sahibi olmama rağmen ben ve eşim tek başımıza yaşıyoruz.” dedi.

“Sağlığımı organik yiyecekleri tüketmekte buluyorum”

Kendi ektikleri ürünlerin dışında hiçbir organik olmayan yiyecekleri tüketmediğini dile getiren Ak, “Hayatım boyunca sadece askerde 2 iğne yaptırdım. Onun dışında 119 yıldır bir kere dahi hastalanmadım. Bu sağlığımı da organik yiyecekleri tüketmekte buluyorum. Sadece kendi ektiklerimizi yiyoruz. Organik bal çok yerim. Çok fazla çeşit yemek yemem. Yemeğim genelde sadedir. Kendimi çok dinç hissediyorum. Allah uzun ömür nasip ederse daha çok yaşayacağım.” diye konuştu.

Bir kere daha evlenecek kadar kendini dinç gördüğünü kaydeden Ak, sağlığından dolayı Allah’a şükretti. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir