• DOLAR 32.541
  • EURO 34.929
  • ALTIN 2424.479
  • ...

BATMAN-Çözüm süreci sonrasında Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde hızla gelişen yatırımlar ve üretimlerde oranla diğer illerden gelişmekte olan Batman, tüketen değil, adeta üreten bir kent olma yolunda hızla ilerliyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan çözüm süreci nedeniyle bölgenin hızla geliştiği ve yatırım yüzdesinin arttığı görülmektedir. Batman, bu süreçte en huzurlu ve güvenilir iller arasında olması sosyal ve ekonomik yönden hızlı gelişmeler sağlamakta. 2011 yılından bu yana Tekstil Kenti olma yolunda büyük mesafeler kat etmiş ve etmeye devam ediyor.

Konu ile ilgili Batman ekonomisine dair görüştüğümüz kamu kurum ve kuruluşlardan aldığımız bilgiler ise şöyle;

İşveren sayısı yüzler ile ifade ediliyor

Tekstilcilerden alınan bilgilere göre, 2011 yılında dönemin Valisi “Bugün Batman için yeni bir şeyler söylemek gerekiyor” diyerek Batman’ın Tekstil ile tanışmasına vesile olmuştur. İlk etapta Maliye Bakanı ve Batman Milletvekili Mehmet Şimşek’in de desteği ile Batman Merkez ve ilçelerindeki atıl durumdaki Tekel binalarının tekstil sektörü işverenlerine tahsis edilmesi sağlanmış ve batıda tekstil ile ilgilenen Batmanlıların bölgeye yatırım yapmaları için diyaloglar geliştirilmişti. Verilen destekler, hibeler, teşvikler neticesinde tekstil sektörü bugün 170’in üzerinde yatırımcı ile 2 bin-2 bin 500 kişiye istihdam sağlamaktadır.

Çalışan kadın istihdamı arttı

Batman; bir dönemin kadın intiharlarıyla gündeme gelen, terör olaylarının eksik olmadığı, işverenlerin yatırım yapmak için hayal dahi etmedikleri ve tek olumlu yönünün TPAO petrol rezervi ile ilgili yaptığı yatırımlar ile sözü edilen bir kenti. Bugün ise kadın istihdamının her geçen gün önem kazandığı, kalifiye eleman ihtiyacının günden güne arttığı ve yatırımcıların yer tahsisi için sıra bekledikleri bir kente dönüştü.

Tüketen değil üreten kent

Batman’ın üretme azmi ve potansiyeli emin adımlarla ilerlemekte, yatırımlar ardı ardına sıralanmakta, işverenin gerek bölgeye bakış açısı günden güne olumlu bir imaja bürünmektedir. Bu olumlu imajın sağlanması yeni Vali Azmi Çelik ’in İŞKUR, KOSGEB, DİKA, Ticaret ve Sanayi Odası, OSB gibi çalışma hayatının tüm taraflarının Batman’ın gelişimi ve üretimini desteklemede adeta bir yarışa girmesi ile sağlanmıştır. Bu olumlu imajın sürdürülebilmesi Kamu ve Özel Sektör diyaloglarının daha etkin gerçekleştirilmesi, ulaşılabilir ve gerçekçi hedeflerin sonuca ulaştırılmasıyla mümkün olacaktır.

Yeni girişimciler yetişiyor

İŞKUR ve KOSGEB işbirliği ile 2011 yılından bu yana bin 474 Yeni Girişimciye eğitim verildiği ve bu girişimcilerin yüzde 10 gibi Türkiye ortalamasının çok üzerinde olan bir oranla kendi işinin patronu olmuş durumdadır. Bu konuda açıklama yapan KOSGEB ve İŞKUR yetkilileri, 2014 yılında kendilerine başvuran hibe projeden sadece 2 tanesinin teknik nedenler ile red edildiğini diğer tüm yatırımcılara destek verildiğini ifade ettiler.

İŞKUR, işveren algısını değiştirdi

2011 yılından bu yana iş hayatında adından sıkça söz ettiren İŞKUR’dan aldığımız bilgilere göre ise; 2011 Ocak ayı ile 2014 Temmuz ayları arasında Batman’da bin 474’ü genç girişimci, 846’sı engelli, 5 bin 400’ü istihdam garantili olmak üzere toplam 10 bin 13 kişilik mesleki eğitim kursu açarak kalifiye eleman ihtiyacını sağlamaya dönük önemli çalışmaların altına imza attı.  Zira 2014 yılında mesleki eğitimlere 11 milyon gibi rekor bir rakam ile kalifiye eleman sağlamaya dönük ciddi bir yatırım yapmıştı. İşsizliğin temel sebeplerinden biri olan mesleksizlik sorunu da göz önünde bulundurulduğunda bu yatırımların önemi ortaya çıkmaktadır. (Veysi Rüzgar-İLKHA)