• DOLAR 32.378
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2326.01
  • ...
Davutoğlu hükümet programını okudu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA – Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis Genel Kurulunun olağanüstü toplantısında Hükümet programını açıkladı. 189 sayfalık programda hedefler ileri demokrasi, insani kalkınma, yaşanabilir mekanlar ve çevre, güçlü ekonomi ve öncü ülke başlıkları altında toplandı. Çözüm süreci ve yeni anayasa ile ilgili yapılacaklar 'ileri demokrasi' başlığı altında yer alırken Paralel Yapı’dan, 'Ulusal güvenliği tehdit eden unsurlar' diyerek söz edildi. Hükümet Programına ilk kez ‘Çözüm Süreci’ dahil edildi. Dikkat çeken bir diğer madde ise 'Paralel yapı' ile mücadelenin de hükümet programına konulması oldu.

Raporda en dikkat çeken madde ‘Çözüm Süreci’ oldu
Programda "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” ilkesinden sapılmayacağı ve eşit yurttaşlara eşit haklar ve adil gelir paylaşımı hedefinin gözetileceği belirtildi.
Çözüm sürecinde kararlılık mesajı da programda yer aldı: "İktidara geldikten hemen sonra Olağanüstü Hal’in kaldırılması ile başlayan ve bugüne kadar büyük bir başarı ile yürütülmekte olan milli birlik ve kardeşlik projesi ile çözüm süreci taviz vermeden sürdürülecektir."

“Paralel Yapı ile mücadele devam edecek”
Hükümet programında şöyle Paralel Yapı ile mücadele vurgulanıyor: "Devlet otoritesinin parçalanmasına asla izin vermeden ulusal güvenliği tehdit eden tüm unsurlarla sonuna kadar mücadele edilecektir. Bu konuda her ne surette olursa olsun taviz verilmesi söz konusu değildir. Geçmişte milli güvenliğimizi tehdit eden vesayet odaklarına müsaade edilmediği gibi son iki yıldır ortaya çıkan vesayet girişimlerine karşı da millli güvenliğimiz teminat altına alınmıştır."

Açıklamada Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesinin ardından yeni bir inşa süreci başladığı belirtildi. Hükümet programı, "güçlü Cumhurbaşkanı, güçlü Başbakan ve Hükümet temelinde önemli bir eşiği temsil etmektedir." denildi.

“Hedef 2023”

Hükümet programının Cumhuriyet'in 100.yılı olan 2023 için kalkınma ve refah yolunda önemli hedefler koyduğunun altı çizilerek "Süreklilik içinde gerçekleşecek köklü reform hareketleri ile insan onurunu temel alarak yeni Anayasa başta olmak üzere ileri demokrasi, medeniyet ve kültür, bilgi toplumu, güven veren adalet ve yargı, yeni Türkiye için nitelikli insan yetiştirmeyi hedefleyen eğitim gibi alanlarda önemli açılımlar getirilmektedir. Bu reform hamlelerinde bugüne kadar olduğu gibi Avrupa Birliği’ne tam üyelik süreci en önemli hedeflerden biri olarak durmaktadır."ifadelerine yer verildi.

Yeni Türkiye vurgusu yapıldı
Hükümet programında "Yeni Türkiye" vurgusu dikkat çekti. Ekonomik hedeflerle ilgili bölümde, "Yeni Türkiye, yeni ekonomi ile büyüyecektir" denirken açıklama 'Yeni Türkiye' vurgusuyla sonlandırıldı:


"Başarı hepimizin olacaktır. Eski Türkiye kaybetmiş, Yeni Türkiye yola çıkmıştır. Büyük öncü bir ülkenin vatandaşları olarak bu onur tüm milletimizindir. Bu program hükümet olarak milletimize, tarihimize ve geleceğimize taahhüdümüzdür."denildi.

Eğitim alanında yapılanlar şöyle aktarıldı:
62. Hükümet Programı'nda, eğitimin ülkenin en öncelikli konusu olarak ele alındığı kaydedildi.


Programda, 2002 yılında yaklaşık 10 milyar TL olan  bu payın 2014 yılında yüzde 626'lık bir artışla 72,6  milyar TL'ye ulaştığı belirtildi. " Eğitim alanının her türlü vesayetçi anlayıştan ve yasakçı uygulamadan arındırılmasını hedefleyen bu süreçte,  serbest  kıyafet  uygulamasından, öğretmenlerimiz için başörtüsü yasağının  kalkmasına,  28 Şubat  döneminde mağdur edilen öğretmenlerimizin mesleklerine geri dönmelerinden, eğitim müfredatındaki antidemokratik ifadelerin ayıklanmasına; farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açan düzenlemelerden Siyer-i Nebi ve Kuranı  Kerim derslerinin isteğe bağlı olarak müfredata dahil edilmesine kadar birçok önemli reformun altına imza atılmıştır.


Ayrıca kamuoyunda 4+4+4 olarak da bilinen ve zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran büyük eğitim reformu yine hükümetlerimiz döneminde yapılmıştır. Bu reformlar sayesinde Türkiye'de eğitimin her kademesinde okullaşma oranlarında yüksek seviyelere ulaşılmıştır."denildi.

Hükümet programında öne çıkan diğer bazı maddeler ise şöyle yer aldı:
- "62. Hükümet olarak, artık uluslararası bir başarı örneği haline gelmiş bulunan ekonomi politikalarımızı daha da geliştire­rek etkili bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz"


- "Önümüzdeki dönemde temel amacımız, istikrarlı ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamak, istihdamı artırmak, cari açığı kontrol altında tutmak, mali dengeleri sağlamlaştırmak, fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı korumaktır"


- "Makro-parasal dengeleri göz önünde bulundururken, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını da dikkate alan uygulamaları sürdüreceğiz"


- Kayıtdışılıkla mücadele için yeni bir eylem planı yürürlüğe koyulacak. İlgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla elektronik ortamda bilgi ve veri paylaşımı yapılarak elde edilen veriler bili­şim teknolojileri vasıtasıyla çapraz kontrollere tabi tutulacak.


- Yatırım ve iş ortamının iyileştirilmesine devam edilecek. Yeni yatırım teşvik sistemi geliştirilerek, uygulamaya devam edecek.


- Önümüzdeki dönemde elektrikli araç teknolojileri desteklen­meye devam edilecek. Bu amaçla Hibrit ve Elektrikli Araç Araştırma Merkezi kurulacak.


- Kamu ve özel sektördeki engelli kontenjanlarının doldurulmasına yönelik tedbir alınmasına devam edilecek. (İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir