• DOLAR 32.328
  • EURO 35.151
  • ALTIN 2299.693
  • ...
SON DAKİKA
Meslek Odaları:`DEDAŞ  Ekonomimizi Baltalamıştır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN- Mardin’in Kızıltepe ilçesinde faaliyet yürüten Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, Ziraat Odası Başkanı Bedirhan Dinler, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mahmut Dündar Esnaf Sanatkarlar odası Başkanı Zeynettin Ayav,  Şoförler ve Oto Esnaf odası Başkanı Bedran Şahin, Marangozlar ve Mobilyacılar Esnaf Odası Başkanı İsa Tunç, Oto Sanatkarlar Odası Başkanı Aziz Doğru ve Demir Doğramacılar Esnaf Odası Başkanı Sait Karaoğlu

Meslek Odaları adına yazılı bir basın açıklaması yapıldı. İlçede son zamanlarda elektrikten kaynaklı yaşanan olayları değerlendiren meslek odaları DEDAŞ’ın il ekonomisini baltalandığına dikkat çektiler.

Meslek Odalarının İl ve İlçe genelinde tarımsal sulamada kullanılan elektriğin günlerce kesilmesine karşı yaptığı basın açıklamasında şunlara değinildi:

“Son yıllarda Küresel ısınma ile birlikte bölgemizde yaşanılan kuraklık sonucu, il ve ilçelerimizin temel geçimi Mezopotamya ovasındaki tarımsal üretimden sağlamaktadır.

Yaşanan kuraklık sonucu, çiftçilerimizin kendi imkanlarıyla açmış oldukları sondaj kuyularında, enerji kullanımıyla üretimini sürdürmektedir. Bu sulamayla ilimizin Ekonomisi teşkil eden tarımsal ürün, tarımsal sanayi ve istihdam kaybının derinleşmesini önlemiştir.

‘Ticarette karlılık esastır’ prensibinden hareketle, çiftçilerimizin sulamada kullandığı elektriğin kabarık tutarlarla fatura edilmesi çiftçilerimizi ödeyemez duruma düşürmüştür.

Hal böyleyken Bölgedeki enerjinin özelleştirmesini üstlenen (DEDAŞ), çiftçilerimizin, üretimde kullandığı enerji fiyatını ödeyemez tutarlarla zorlaması sonucuna mukabil, Günlerce elektriği keserek ve dalgalandırarak keyfi uygulama sonucu il ve ilçelerimizdeki ikinci ürün olarak üretimde olan mısırın tam olgunlaşması ve döllenme zamanını bilerek kasten günlerce elektriği keserek çiftçilerimizin ve ilimizin ekonomisini baltalamıştır.” denildi.

Elektrik kesintilerinin neden olduğu maddi kayıplara dikkat  çekilen açıklamada,  “Yaşanılan bu kuraklığın verimsizliğine sebep olan DEDAŞ yetkililerin il ve ilçelerimizin şuanda ikinci ürün olan mısır üretim sezonunda 500-600 milyonluk ve buğday sezonun katılımıyla her iki üretim sezonundaki ekonomi kayıp 1.200 milyonluk bir maddi kayba sebebiyet verecektir. Doğal olarak çiftçilerimizin Tepkisine ve protestolarına sebebiyet vermiştir.

 İlimizin ve bölgemizin lokomotifi olan tarımsal üretim kaybı, çiftçilerimizin ve tarıma dayalı sanayicilerimizin direncini ve gücünün yitirilmesine sebebiyet vermiştir. Pozitif ayrımcılığı hak

eden çiftçilerimizin olumsuzluklara maruz bırakılmasını kabullenemiyoruz. Ekonomimizin canlı tutulması tamamen tarıma dayalı üretimle endekslidir.

 Elektrik fiyatlarının yüksek oluşu ve elektriği veren DEDAŞ’ın uzlaşmaz tutumu karşısında yetkililerin duyarsızlığı ayrıca anlaşılmaz bir durumdur.” ifadelerine yer verildi.

Yaklaşık 3 aydan beri çiftçilerimize ödemesi gereken destekleme priminin bloke edilerek ödememesine hiçbir anlam verilmediğine dikkat çeken Meslek  Odaları, “Elektrik dağıtım şirketinin bu keyfi kesinti ve dalgalanmasına ve tarımsal ekonominin çökmesine karşı sessiz kalan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarının sessizliğine ve müdahalesizliklerine anlam veremiyoruz. Yaklaşık 3 aydan beri çiftçilerimize ödemesi gereken destekleme priminin bloke edilerek ödememesine, hele hele hiç anlam verilmemektedir. Bu  da bölge ekonomisini tamamen çökertmiştir. Son zamanlarda barış sürecinin yaratmış olduğu sevinç ve mutluluğa sekte vuracak olaylara sebebiyet verilebileceği endişesinden kuşku duymaktayız. DEDAŞ’ın bu tutumunu şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Çiftçilerimizin her zaman haklı davalarında destekleyicisi ve yanlarında olduğumuzu belirtiyoruz. Daha fazla olumsuzluklarının yaşanmaması için Hükümetimizin ve yetkili kurumların biran evvel enerjide yaşanılan bu sorunun çözülmesini önemle ve ivedilikle beklemekteyiz.” temennisinde bulunuldu.  (Mehmet Aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir