• DOLAR 32.373
  • EURO 35.012
  • ALTIN 2325.488
  • ...
Glokom körlüğe neden olabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Anıl Resmi, halk arasında göz tansiyonu veya Karasu hastalığı olarak bilinen glokomun, göz tansiyonunun yükselmesine ve göz sinirinde hasar yaparak kalıcı görme kaybına neden olabileceğini söyledi.

Glokomun genellikle 40 yaş üzerinde görüldüğünü belirten Op. Dr. Resmi, "Göz içi basıncı, gözün ön bölümünde üretilen ve özel kanallarla gözü terk eden aköz hümör adlı sıvı tarafından oluşturulur. Glokomda göz sıvısının yapımındaki artışa veya dışarı atılımındaki azalmaya bağlı olarak göz içi basıncı artar. Yükselen göz içi basıncı, görme sinirlerinde hasara neden olarak glokom oluşturur. Bu hastalıkta risk altında olan kişiler 40 yaş üzerindekiler, aile hikâyesi olanlar, göz yaralanması geçirenler, miyoplar ve diğer hastalıkları bulunanlardır.” dedi.

Glokomun sessiz ve sinsi bir hastalık olduğunu ifade eden Op. Dr. Resmi, “Birçok hastada hastalığın son evresine kadar, göz çevresinde zaman zaman oluşan ağrılar dışında fark edilebilir bir belirtisi yoktur. Hastalık genel olarak görme alanında yavaş yavaş ilerleyen daralma seyreder. Bu sebeple erken tanı problemi olan bir hastalıktır. Glokom ancak göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı tarafından yapılan düzenli göz tansiyonu seviyesi kontrolü ve görme alanı testi ölçümüyle saptanır.” şeklinde konuştu.

Glokomun tedavi edilmediği takdirde geri dönüşü olmayan görme kaybı ve körlüğe neden olduğunu belirten Op. Dr. Resmi, “Tedaviye öncelikle damla tedavisi ile başlanır. Yeterli olmadığı takdirde lazer ve cerrahi tedavi uygulanır. Aile hikâyesi ve risk faktörü olanlarda 40 yaşına kadar 2 yılda bir kez düzenli göz tansiyonu kontrolü yapılmalıdır.” diye konuştu.  (Sezer Özer - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir