• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İzmir Enternasyonal Fuarı açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - “Lojistik” temasıyla 29 Ağustos – 7 Eylül 2014 tarihleri arasında düzenlenen 83. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), Kültürpark İsmet İnönü Kültür Merkezi'ndeki açılış töreni ve konuşmalarla başladı.

Fuara bu yıl 829’u yerli, 303’ü yabancı olmak üzere toplam bin 132 firma katılıyor. İEF’de 67 ülke temsil ediliyor. "Partner Ülke"nin Mauritius, "Odak Ülke"nin Hindistan, "Onur Konuğu Kentler"in Diyarbakır ve Malatya, temasının "Lojistik" olduğu İzmir Enternasyonal Fuarı'na 43 farklı il katıldı.

29 Ağustos – 7 Eylül 2014 tarihlerinde organize edilen 83’üncü İzmir Enternasyonal Fuarı 10 gün sürecek. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi uluslararası bölümü 29 Ağustos – 2 Eylül 2014 tarihlerinde 5 gün açık kalacak. Diğer tüm etkinlikler 10 gün boyunca devam edecek.

Fuar ilklere sahne oldu
İzmir Enternasyonal Fuarı'nın İzmir ve Ege için “bir yaşam biçimi” olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Biz dünyayı burada tanıdık” dedi. Fuarın Türkiye'nin kültür mozaiği, ekonominin barometresi olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, barışa önemli bir vurgu yaptı.

İzmir Enternasyonal Fuarı'nın ilklere ev sahipliği yaptığını ifade eden Başkan Kocaoğlu, ilk otomobili, ilk yürüyen merdiveni, ilk buzdolabını, ilk televizyonu ve ilk robotu herkesten önce İEF'yi gezenlerin gördüğünü söyleyerek, “Radyo nedir bilmeyen bir nesil bilgisayarla burada tanıştı.” dedi.

Malatya'ya davet
Fuarın “Onur Konuğu” illerinden Malatya'nın Vali Yardımcısı Mehmet Özel konuşmasında, İzmir'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Mehmet Özel, “Dünyanın en prestijli fuarı olan İEF'ye onur konuğu olarak katılıyor olmak bizi mutlu etti. Malatya'yı dünya kenti yapan altın sarısı kayısıyı uluslararası platforma taşıyan, yadsınamaz katkısı olan il İzmir'dir.” dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da konuştu
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında İEF'nin uluslararası alanda en önemli fuar olduğunu söyledi. Fuarın Türkiye ekonomisine ayna olma misyonunu üstlendiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “İzmir ekonomisi ve kültürü ile Türkiye'nin aynası ve yıldız şehridir sanayisi. ARGE ve eğitimde ciddi gücü var. Türkiye'deki en büyük limanlardan birisi İzmir'de, ticarette önü her zaman açık olacaktır.” dedi.

“İEF büyük bir organizasyon”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, İzmir Fuarı'nın önemine değinerek, İEF'nin sadece ekonomik açıdan değil, farklı ülkeler arasındaki sosyal, kültürel ilişkiler ve diyolog açısından da çok önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Davut Kavranoğlu “Sadece ülkemizin değil dünyanın en önemli fuarından biri olan bu organizasyona 83 yıldır başarıyla ev sahipliği yapan İzmirlileri tebrik ediyorum.” dedi. İzmir Valisi Mustafa Toprak konuşmasında, İEF'nin iletişim ve tanıtımı bir arada yapan büyük bir organizasyon olduğunu söyledi. Fuarın İzmir ile özdeşleştiğini vurgulayan Vali Mustafa Toprak, “Fuar, İzmir'i yaşam kalitesi yüksek, dünya kenti yapma amacına hizmet etmektedir.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Fuar'ın “Partner Ülke”si Mauritius, “Odak Ülke”si Hindistan ile “Onur Konuğu İller”i Diyarbakır ve Malatya'ya plaket sunuldu. Kurdele kesilmesinin ardından konuk ülke ve illerin stantları ziyaret edildi.

Fuara katılan yabancı ülkeler, Azerbaycan, Altay, Almanya, Avusturya, Başkordistan, Bangladeş, Belçika, Belarus, Benin, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Bulgaristan, Burundi, Çek Cumhuriyeti, Çin, Ekvador, Etiyopya,  Fransa, Gabon, Gana, Gagavuz Yeri(Moldovya), Gambiya, Gine-Bissau, Gürcistan, Hakas, Hindistan, İsviçre, Kamerun, Kazakistan, Kırgızistan, Kongo, Kosova, KKTC, Kuveyt, Küba, Leshoto, Lübnan, Lüksemburg, Litvanya, Malta, Mauritius, Meksika, Mısır, Moğolistan, Nepal, Nijer, Nijerya, Özbekistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Senegal, Slovakya, Sri Lanka, Sudan, Tanzanya, Tataristan, Tiva Sava, Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Uruguay, Venezuela, Vietnam, Yeni Zelanda ve Yunanistan.

Katılımcı iller ise; Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bitlis, Bolu, Bursa, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İçel, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Siirt, Trabzon, Uşak, Van.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen törende Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Lüksemburg Büyük Dükalığı Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Dr. Etienne Schneider, Bangladeş Sanayi Bakanı Amir Hossein, Burundi Ticaret, Sanayi, Turizm Bakanı Victoire Ndikumana, Gabon Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, El Sanatları Hizmetlerinin Geliştirilmesi Bakanı Gabriel Tchango, Gambiya Sanayi, Ticaret, Bölgesel Entegrasyon ve İstihdam Bakanı Abdoulie Jobe, Finans ve Ekonomi İşler Bakanı Kebba S. Touray, Gine- Bıssau Ticaret ve El Sanatları Bakanı Serifo Embalo, Lüksemburg Büyük Dükalığı Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Dr. Etienne Schneider, Nepal Sanayi Bakanı Karnabahadur Thapa, Nijer Ticaret ve Özel Sektörün Teşviki Bakanı Alma Oumarou, Senegal Ticaret, Girişimcilik, Kayıtdışı Sektör, Tüketim ve Kobi Bakanı Alioune Sarr, Sudan Sanayi Bakanı Eks. Al-Semaih Al-Siddiq Ai-Nur, Devlet Bakanı Dış Ticaret Sorumlusu Jihad Hamza Hamid, Tanzanya, Sanayi ve Ticaret Bakanı Dr. Abdallah O. Kigoda, Türkmenistan, Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanı Bayar Abayev, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Palvan Taganov, Uganda Ticaret, Sanayi ve Kooperatifler Bakanı David Wakikona, Kırgızistan, Kongo, Kosova, Venezuela'dan bakan yardımcıları, Hindistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Rahul Kulshreshth ve çok sayıda ülkeden temsilcilerle birlikte İzmir Valisi Mustafa Toprak, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu,  Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran ve Malatya Vali Yardımcısı Mehmet Özel ile çok sayıda milletvekili, belediye başkanı, üst düzey bürokrat ve iş dünyası temsilcileri hazır bulundu.  (İlyas Yıldız - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir