• DOLAR 32.6
  • EURO 34.776
  • ALTIN 2520.753
  • ...
CHP Heyeti: "DEDAŞ çiftçilere zulüm etti"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN- CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Ordu Milletvekili İdris Yıldız ve CHP Mardin il başkanı Mahmut Duyan ile birlikte yaptığı incelemelerden sonra Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş’i makamında ziyaret etti. Daha sonra yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili Kızıltepe CHP ilçe başkanlığında bir basın açıklaması düzenleyen Ayaydın, DEDAŞ’ın çiftçilere zulüm ettiğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Gazetecilere yaptığı açıklamada, DEDAŞ’ın bölge halkına yaptığını, büyük bir zulüm olarak gördüklerini belirterek,  “Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak 3 milletvekili ve il başkanımız Mardin’de bu son Derik’te ve Kızıltepe’de elektrik kesintisiyle yaşanan olaylarla ilgili geldik. İlk önce dün akşam Derik’ten başladık. Amed caddesi üzerinde yol kesimi vardı, oradan başladık. Daha sonra Derik üç yola gittik. Orada toplanan halkımızla ve çiftçilerimizle sohbet etme imkanı bulduk. Burada sürekli Mardin valisi ve Derik kaymakamı ile temas halindeydim. Buraya gelmeden önce konu ile ilgili bazı bilgilere sahiptim ancak, gelip vatandaşlarla görüştükten sonra bu bilgilerimizi tazeledik. Yaşananları gördük. Gerçekten son 5 gündür Derik’te ve 2 gündür Kızıltepe’de inanılmaz derecede çiftçilere zulüm edercesine DEDAŞ’ın (Dicle Elektrik A.Ş.) elektrik kesmeleri, gerçekten bu bölge halkına, bu yöre halkına büyük bir zulüm olarak gördük. Aslında elbette bir ticari şirkettir, elektrik enerjisi satıyor ve çiftçiler de, tüketiciler  de, aboneler de bunu kullanıyor. Bunun ücretini ödemek durumundadırlar. Bu son derece doğaldır. Ama ödenecek olan ücretin hem hukuki olması lazım hem de vicdani olması lazım. Yıllardır bölgenin sosyolojik yapısı itibarı ile devlet bile bile elektrik kullanıcısından para almadı, ücret almadı ve buradaki insanları bu şekilde alıştırdı. Şimdi bu bir devlet politikasıydı. Yıllardır bunu yapıyordunuz, şimdi diyorsunuz biz enerjiyi özelleştirdik. Özel bir şirket size enerji verecek. Siz  de bunun ücretini vereceksiniz. Ben bu bölgenin insanıyım. Ne bir Derikli ne bir Kızıltepeli ne bir Mardinli hiçbir zaman ben kullandığım elektriğin parasını ödemiyorum demez. Hırsızlık  ta yapmaz ve kullandığı elektriğin parasını da öder. Ancak bunun hukuki bir yapısı ve vicdani, ahlaki ve etik bir yapısı olması lazımdır.” şeklinde konuştu.

 Ödenecek miktarın hukuki ve vicdani olması gerektiğini belirten Ayaydın, “ÇKS’lerin özel şirkete verilmesi tamamen hukuksuz bir uygulamadır. Şirketin yetkilileri ile görüştük Mardin valisi ile görüştük Derik ve Kızıltepe kaymakamları ile görüştük ziraat oda başkanları ile görüştük çiftçilerle görüştük. halkımızla görüştük. halkımız durup dururken bu eylemi yapmamışlardır.”  dedi.

Bu durumun DEDAŞ’ın bir provokasyonu olduğunu ve çiftçilerin bu gibi provokasyonlara prim vermemelerine dikkat çeken Ayaydın, “Artık onları isyan noktasına getiren bir durum vardır. Şirket bu eylemi bile bile insanlar bu eylemi yapsın diye, bu elektrik kesme işini uygulamaya sokmuştur. Yani şirket benim ve arkadaşlarımın edindiği izlenime göre, şu anda kendi elektrik santrallerinin enerji veren santrallerinin taşlanmasını, işgal edilmesini istiyor. Böyle bir eylem yapılsın ki, ben gideyim Ankara’dan, devletten daha yüksek miktarda para alayım. Şirketin şu andaki yaptığı iş ve düşüncesi budur. Bizim Derik,Kızıltepe ve Mardin halkımızın çiftçilerini de bu konuda son derece duyarlı olması lazımdır. Bu provokasyona prim vermemesi lazımdır. Hakkını koruyacak, arzusunu dile getirecek, ama bunu hukuki bir çerçevede ve başkasının malına zarar gelmeyecek şekilde yapmasını ben özellikle vatandaşlarımızdan rica ediyorum. Ben ve Milletvekili arkadaşlarım bu izlenimlerimizi Ankara’ya döndükten sonra gördüğümüz olayları da arkadaşlarımla beraber bir rapor haline getireceğiz. Bu raporu sayın Genel başkanımıza vereceğiz. Bu raporu hem İçişleri Bakanlığına, hem Enerji Bakanlığına ve Başbakanlığa sunacağız.” İfadelerini kullandı.  (Mehmet Aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir