• DOLAR 32.546
  • EURO 34.92
  • ALTIN 2425.897
  • ...
Gaziantepli ev hanımlarını kışlık salça telaşı sardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Gaziantep’te yöresel lezzetleri ve geleneksel yemekleri kış aylarında da mutfaklarından eksik etmek istemeyen kadınlar, bunun için kolları sıvadı. Gaziantep’te kadınlar sokaklarda bir araya gelip yardımlaşarak ayıkladıkları biberleri salçalık olarak kışa hazırlıyorlar.

Hazır satılan salça almak yerine salçasını kendi elleriyle yapmayı tercih eden ev hanımlarının, biber salçası hazırlama geleneği renkli görüntüler oluşturuyor. Satın aldıkları biberi komşularıyla yardımlaşarak evlerinin avlusunda ve damlarında önce yıkayıp, daha sonra temizleyen ev hanımları, kapıya kadar gelen seyyar  makinalarda çektirerek, güneşte kurutuyorlar.

Kışın yemeklerde kullanmak için her yıl sonbahara doğru tatlı bir telaşa girdiklerini belirten Semra Çiftçi, “Kış ayına hazırlık yapmak amacıyla komşularımızla bir araya geldik. Salçalık acı ve tatlı biberleri temizleyip daha sonra çektiriyoruz. Son olarak kuruması için evlerimizin damlarına seriyoruz. Tabi biberleri ayıklamak kolay değil. Özellikle acı biber ayıklamak hiç kolay değil. Komşularımızla birlikte bir araya gelerek birbirimize yardım ediyoruz. Mahallede kim salça yapıyorsa komşular genellikle birbirlerine yardım ederler.” dedi.

Hazır salçanın pek rağbet görmediğini belirten Behiye Güngör, “Gaziantep dışındaki illerde veya biber zahmetini çekmek istemeyenler, genellikle hazır salça alırlar. Fakat Gaziantepliler kış hazırlıklarını kendileri yaparlar. Hazır salçaya pek de rağbet etmezler. Gaziantep’te ev hanımları salça için her gün bir evde toplanırlar. Ayıkladıkları biberleri salça çekme makineleri ile çekerler.  Çekilen biberler damlara serilerek kurutulur. “ şeklinde konuştu.

Salçanın büyük bir emekle hazırlandığını belirten bir başka ev hanımı ise, “Salça yapımı kolay bir iş olmadığı gibi yapımı da büyük bir emek ister. Acı ve tatlı biberleri genellikle sonbahara doğru alırız. Çünkü ilk çıktığında fiyatları biraz yüksek olur. Onun için fiyatların biraz düşmesini bekleriz.  Alınan biberleri evde komşularla toplandıktan sonra ayıklar, tohumlarını temizleriz. Büyük bir kabın içerisine boşalttığımız biberleri ardından yıkarız. Son olarak çektirerek evimizin damına sereriz.” diye konuştu.

Gaziantep’te salça yapımı için sokaklarda dolaşan seyyar biber çekme  makinalarında  biberlerini çektirdiklerini belirten Tuba Koç, “Ayıkladığımız biberleri güzelce yıkadıktan sonra sokaklara gelen makinalarla biberlerimizi çektiririz. Biberin kilosunu bir TL’ye aldım. Biraz beklenilse belki ucuzlar. Fakat hava şartları olumsuz olursa o zaman salçayı kurutamazsınız. Bizler Antepli olarak bu hazırlığımızı her yaz, kışa doğru yaparız. Eğer yemeklerimizde salça kullanmazsak yemeklerimizin tadı güzel olmaz.” dedi.    (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir