• DOLAR 32.583
  • EURO 34.999
  • ALTIN 2421.797
  • ...
Mütedeyyin gençlerden uyuşturucu uyarısı…
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Son zamanlarda gençlerin ölümüne neden olan ve kullanım oranının en yüksek olduğu illerin başında gelen Bursa’da bonzai ve uyuşturucu maddelerden kendilerini İslam dini gereğince muhafaza ettiklerini söyleyen mütedeyyin gençler, İslam dininin, kişileri uçucu maddelerden sakındıran, yasaklayan bir yapıya sahip olduğuna dikkat çekti.

Gittikçe yaygınlaşan uyuşturucu maddelerden sakınma yollarını anlatan Bursalı mütedeyyin gençler, bu tür maddeleri kullanmak yerine İslam dininin emrettiklerini yaparak kendilerini bu kötü alışkanlıktan muhafaza ettiklerini söyledi.

Bursa Uludağ Üniversitesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümünde okuyan Hadi Kılıl, uyuşturucu maddeler hakkında daha çok medyadan edindikleri kadar bilgileri olduğunu söyledi.

Bilimsel anlamda veya bilinçlendirici manada yeterince bilgi sahibi olamadıklarını kaydeden Kılıl, “Kendi imkânlarımızla edindiğimiz bilimsel ya da bilinçlendirici ne kadar bilgi de olsa, genelde toplumsal manada medyadan özendirici ve teşvik edici şekilde bilgi sahibi olduk. Kendimi bu tür şeylerden daha çok İslami hassasiyet sahibi olarak muhafaza etmeye çalıştım.” dedi.

İslam dini, aklı giderici maddeleri yasaklıyor
İslam dininin, kişileri uçucu maddelerden sakındıran, yasaklayan bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Kılıl, “Uyuşturucu maddeleri, İslam dini gereğince yasaklanmasından dolayı kendimiz muhafaza ettik. Ve bu muhafazamızı da sadece teslimiyette kalmayarak akli manada da kendimizi bu hususta muhafaza etmeye çalıştık.” şeklinde konuştu.

“Helal dairesi keyfe kâfidir”
“İslam da helal vardır ve helalin sınırları geniştir, keyfe kâfidir.” diyen Kılıl, “Haram dairesi insanlar için ne kadar daraltıcı bir şekilde de olsa aslında helal dairesi kişilerin keyfine kâfi olduğundan dolayı insanlar illa da bu uyuşturucu maddeleriyle kendini tatmin etmek zorunda değiller. Yani kendi nefsi tatminlerini mutlaka ki helal yollardan tatmin edebilirler. Bu hususta o tuzağa düşmüş gençlere tavsiyem, helal yollarla keyiflerini tatmin etmeleri ve harama düşmemeleridir.” ifadelerini kullandı.

Bursa’da İnşaat sektöründe çalışan Emrah Kutluay ise, türlü türlü maddelerin getirilip Türkiye’ye sokulduğunu belirterek “Bu bonzai maddesini de memleketimize sokan güçlere karşı ne devletten ne de hiç kimseden ses çıkmıyor.” diyerek bu konuda sessiz kalan yetkililere sitem etti.

“Uyuşturucu kullananlara, namaz kılmayı ve Kur’an okumayı tavsiye ediyorum”
“Nefsimi ancak abdest almakla, namaz kılmakla, Allah’a kulluk etmekle tatmin edebilirim.” diyen Kutluay, son olarak uyuşturucu kullanan gençlere, namaz kılmayı, Kur’an okumayı, camiye gitmeyi yani Allah’a gereği gibi kul olmayı tavsiye ettiğini söyledi.

Uyuşturucu maddesinin insanlara fayda vermediğini aksine sürekli zarar verdiğini belirten Hamit Kartal ise, bu tür maddelerin gençlerin ailelerinden kopmasına sebep olduğunu dile getirdi.

İnsanların bu maddelerden şiddetle uzak durması gerektiğinden bahseden Kartal, “İnsanlarda doyumsuzluk var. İnsanlarda özenti var ama güzel şeylere değil. Nerede kötü bir şey var hep ona özenti var. Kendimi o tür çevrelerden uzak durarak muhafaza ediyorum. Bununla birlikte dinimizin emrettiği bazı emirler var zaten insanlığa zarar veren şeylerden Müslümanların uzak durması gerekir. Bunlar da zarar verdiği için biz de Müslüman olarak uzak duruyoruz.” diye konuştu.

“Huzur için en önemli çare Kur’an”
“Gençler eğer huzur, kardeşlik arıyorlarsa en önemlisi Kur’an`ı en iyi şekilde okuyup öğrenmeleri lazım ve öğrendiklerini de hayatlarına yansıtmaları lazım” diyen Kartal, bu onları hem dünyada hem de ahirette huzurlu olmalarını sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Bonzai’nin sonu ölüm…
Esnaftan Ahmet Aytekin de, bonzaiyi genelde gazete veya televizyonlarda gördüğünü ve kesinlikle ölüm sonuçlanan bir madde olduğunu ifade ederek, “Allah, bize aklı giderici şeylerin haram olduğunu bildirerek yasaklıyor.” dedi.

Şuurlu insanlar olarak bundan uzak durmayı Allah’ın bir emri olarak gördüklerini anlatan Aytekin, “Bunun yanında bu bilinçteki insanlarla olmak bizi muhafaza ediyor. Gençliğin şuan için de bulunduğu bir iman boşluğu var. Kesinlikle bu iman boşluğu farklı maddelerle doldurulmaya çalışılıyor.”diye konuştu.

“Secdedeki huzuru kesinlikle bonzai ve diğer maddelere tercih edeceklerdir”
Gençliğe uyuşturucu maddeler hakkında önemli tavsiyelerde bulunan Aytekin şunları kaydetti: “İman boşluğunu kesinlikle çevrelerinde İslami bir kişiliğe sahip insanlar varsa onlarla beraber olarak gidermelidirler. İçlerindeki o boşluğu iman ile doldurabilirler. Gidip camide 2 rekât namaz kılsalar, o secdedeki huzuru kesinlikle ve kesinlikle bonzai ve diğer maddelere tercih edeceklerdir. Onlardan tek isteğimiz çevrelerindeki İslami kimliği ile tanınan insanlarla tanışmalarıdır. Bu onlar için hem dünyaları hem de ahiretleri için daha hayırlı olacaktır.” 

(Zeki Aras/Sezer Özer - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir