• DOLAR 32.532
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2440.426
  • ...
Su içinde susuzluk çekiyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- ‘Hilvan İçme Suyu Arıtma Tesisi’ projesinin bir türlü bitirilememesi Hilvanlıları mağdur etmeye devam ediyor. Yetkililer tarafından 7-8 ayda bitirileceği öne sürülen proje, aradan 2 yıl geçmesine rağmen hala bitirilemedi.

Su sıkıntısından dolayı halkın talepleri doğrultusunda belediye başkanı ile görüştüklerini ifade eden bölgenin kanaat önderlerinden Cemal Çınar,  belediyenin Hilvan’a suyun gelmemesinin muteahitlerin yaptığı usulsüzlüklere bağladığını ifade etti.

Hilvan’a suyu getirmenin çok kolay olduğu bir ilçeye müteahitleri bahane göstererek insanları oyalamanın çok da inandırıcı gelmediğini dile getiren Çınar, belediyenin su sorununu derhal çözmesi gerektiğini söyledi.

Hilvan’ın, hem Atatürk barajı hem de Fırat nehrine yakın bir ilçe olduğuna dikkat çeken Çınar, “Hilvan yapı itibariyle yer altı suları fazla derinde değil. Şuan suyun olmamasından dolayı halk kuyu kazıyor. Fırat nehrinden Hilvan’a suyu getirmek çok zor,  ya da yılları alacak bir şey değildir. Çok fazla maliyeti de yoktur. Hilvan’ın etrafı sularla çevrili olmasına rağmen yıllardır Hilvan susuz.” Dedi.

Su sorunun çözümü için görüştüğü yerlerden istedikleri yerlerden olumlu bir cevap alamadıklarını ifade eden Çınar,  “Kaymakam ile iki hafta önce’den görüşme talep ettik fakat hala bizlere dönmediler. Çok gecikmiş hak talebinde bulunuyoruz. Ciddi bir şekilde bu sorunların üzerine gittiğimizi bildikleri için randevu dahi vermek istemiyorlar. Siyasi partilerin, STK’ların, kanaat önderlerinin talepte bulundukları randevulara cevap vermemek de ayrı bir eksiklik” diyerek mağduriyetlerini dile getirdi.

“Susuzluk sorunu beraberinde birçok sağlık sorununu da getiriyor”

Susuzluk sorunun beraberinde birçok sorunu da getirdiğini vurgulayan Çınar,  “Temizlik konusu mesela;  Hilvan toz toprak içerisindedir. Su olmayışı insanın kişisel ve çevre temizliğini de etkilemekte tüm bunlar beraberinde sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.  Hilvan da temizlik hususunda, gerek suda gerek çevre mikroplarının çokluğu sebebiyle ciddi manada sağlık sorununu da beraberinde getiriyor.  Hastaneye giden birçok kişi mikroplardan dolayı gidiyor. Yaz mevsiminde suyun olmaması daha kötü. İnsan yapı itibariyle günde bir veya iki günde bir duş alması gerektiği yerde siz içme suyu bulmakta zorluk çekiyorsunuz. Artık sizler düşünün ne gibi sorunlar meydana gelir” ifadelerini kullandı.

Halk açtıkları kuyulardan ihtiyaçlarını gideriyor

İnsanlar kendi evlerine açtıkları kuyu ile su ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını ve suyu üst katlara gitmesini sağlamak için dalgıç pompaları veya su dinamosu kullandıklarının altını çizen Çınar, “Hilvan’a bir an önce suyun gelmesi gerekiyor. Hilvan yıllardır susuzdur. Bu susuzluğun giderilmesi gerekmektedir. Hilvan belediyesi biran önce Büyükşehir Belediyesi ile irtibata geçip sorunun kaynağını bulmalı ve sorunu çözmelidir” ifadelerini kaydetti. (Sedat Kuşulay / Mustafa Bikeç-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir