• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Bal üretimi düştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIRFA - Her yıl arıları Harran Ovasına getiren arıcılar, geçen yıllara oranla bu yıl bal üretiminin düştüğünü dile getirdi. Arıcılar bal verimindeki düşüşün, kaliteli tohum kullanılmamasından ve elektrik kesintisi nedeniyle suların gelmemesinden kaynaklandığını ifade etti. 

Yaklaşık 20 yıldır arılarını Harran Ovasına getirdiklerini ve iyi verim aldıklarını ifade eden arıcı Yusuf Deveci, son yıllarda artan kuraklıktan dolayı arıların veriminin düştüğünü ifade etti.

Geçen yıllarda kova başı 15–20 kilo bal üretimi yaptıklarını ama şuanda kova başı 5 kiloya kadar düştüğünü ifade eden Deveci,  “Bal üretiminin düşmesinin başlıca sebebi İsrail tohumu, zirai ilaç, iklim değişikliği ve elektrik kesintilerinden kaynaklanan susuzluktur." dedi.

Elektrik kesintisi büyük sıkıntılara neden oluyor
Elektrik kesintilerinin arılara büyük zararının olduğunu ifade eden Deveci, “Elektrik kesildiğinde sular gelmiyor. Bu nedenle su bulamayan susuz kalan arılar saldırganlaşıyor.  Ayrıca bu yıl elektrik kesintilerinden dolayı sulanmayan pamuk kurudu. Pamuk kuruyunca arıların besleneceği kaynak da kalmadı. Bu nedenle çok sayıda arı telef oldu.” ifadelerini kullandı.

Gittikleri yerlerde boş arazi bulamamalarından dolayı arıları konaklamada sıkıntı yaşadıklarını ve her köyde boş bir alanın bırakılması gerektiğini belirten Deveci, “Kırsal bölgelerde kota sorunu yaşıyoruz. Bu Elazığ olsun, Sivas’ta, iç Anadolu’da olsun. Misal bir dağda 2 bin- 3 bin arıyı kurtaracak kadar nektar varken yetkililer, buraya en fazla 500 arı indirilebilir, diyor. Biz yer sıkıntısı çekiyoruz. Yetkililerin sorunlarımıza çözüm bulmalarını istiyoruz." diye konuştu.  (Sedat Kuşulay/Abdulhakim Bulut - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir