• DOLAR 32.6
  • EURO 34.88
  • ALTIN 2496.103
  • ...

MARDİN – Tarımsal üretimde kullanılan elektrik sorunu DEDAŞ’ın özelleştirilmesi ile çözümsüz bir hal alırken, üreticinin mahsulü kesintilerden dolayı kuruyor. Mardin Ziraat Mühendisleri Odası son 2 yıldır elektrik sorununun çözümü için sayısız girişim ve toplantı yapılmasına rağmen bir sonuç alınamamasına tepki gösterdi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ali Dündar, kesintiler nedeniyle sadece Mardin’de bir milyon dekar arazide ekili olan bir milyar TL değerindeki ürünün kurumaya başladığı ifade etti.

"DEDAŞ valinin talimatını uygulamıyor"

Dündar, “Bizimde katıldığımız toplantılarda elde edilen tek sonuç, İl Valisi Mustafa Taşkesen’in talimatı ile sulama sezonu bitene kadar elektrik kesintilerinin yapılmaması idi. Ancak bu toplantılardan sonra ilginçtir ki DEDAŞ kesintiyi artırmakla beraber, topyekûn bölgesel elektrik kesintilerini devreye sokmuştur. Bu bölgede yaşayan yüzbinlerce insanın en temel kamu hakkı olan elektrik enerjisinden mahrum bırakılıyor. Bu nasıl bir ticari mantıktır ki geçim kaynağı çiftçilik olan yüz binlerce insanımızın ekonomik geleceği elinden alınıyor? Ticari bir yaklaşım olarak savunmasını yapan DEDAŞ yetkilileri çiftçinin kuruyan ürünlerini hesabını verebilecek mi, ya da DEDAŞ ‘la paydaş yetkili ve etkili kesimler bu vebalin altından nasıl kalkacak? Özelleşen DEDAŞ sattığı enerji bedelini tahsil etmek için bakanlar kurulundan her türlü yetki ve gücü almıştır. Her hâlükârda elektrik bedelini çiftçiden alabilecektir. Aylardır çiftçinin ürün desteklerine bloke koydurabilen bir firma bu güçle tahsilât sıkıntısını yaşamayacaktır. Ancak çiftçinin ekili ürününü koz kullanarak elektrik kesintilerini bir tehdit unsuru yapması insanlıkla bağdaşlanacak bir durum değildir. Çiftçinin elektriğini keserek çiftçiyi farklı tepkiler sergilemeye yönlendirmek hangi ticari ahlaka ve kritere uymamaktadır.” dedi.

“DEDAŞ bu vebalin altından kalkamayacak”

DEDAŞ ile çiftçiler arasında yaşanan elektrik kesintileri ve fiyatlandırma konusundaki sorunun şuanda had safhaya ulaştığını dile getiren Dündar, “Son günler cereyan yol kesme eylemlerinde de nahoş olaylar yaşanmaktadır. Bir kaç vatandaşımız da bu olaylarda yaralandı. Çok şükür ki şu ana kadar her hangi bir can kaybı yaşanmadı. Ancak bundan sonra olacak olayların ve Allah göstermesin can kayıplarının mesuliyetini kimin taşıyacağını merak ediyoruz.  Bize göre bu mesuliyet ve bu sorumluluk tamamen DEDAŞ firmasının yetkililerin de olacak ve DEDAŞ yetkilileri bu vebalin altından kalkamayacak. Biz tarımsal üretimin devamı için elektrik kesintilerinin son verilmesini, sezon sonunda da toplantı yapılıp tekrar bir uzlaşı yolunun aranmasını talep ediyoruz.” dedi.

“Bir milyon dekar arazi kuraklık tehlikesi altında”

Bir milyon dekara yakın ekili arazinin elektrik kesintilerinden dolayı kuruma tehdidi altında olduğunu dikkat çeken Dündar, “Bugün itibarı ile yapılan kesintilerden dolayı verim kayıplarımız yüzde 20-50 Aralığında gerçekleşmiştir. Milli servet bir inat uğruna gözümüzün önünde heba olmaktadır. Mardin Valisinin toplantılarda kesin olarak kesinti yapılmayacağı talimatına rağmen, kesintilerin DEDAŞ tarafından artırılarak devam ettirilmesi nasıl izah edilebilir? Tarlada hasılat yapılmayı bekleyen ürünlerin ortalama değeri bir milyar TL değerindedir. Bunun kuruması milli servetimizin erimesi anlamına geliyor. DEDAŞ bu gücü ve yetkiye kimden alarak devletin talimatlarını bile dikkate almamaktadır. Elektrik fiyatı ve tahsilatı konusu teknik durumlar olup, çözümü mutlaka bulunacaktır. Ancak kasıtlı kesintilerden dolayı meydana gelen ürün kayıpları telafisi zor bir durum arz etmektedir. Bugün itibarı ile Tarım Bakanlığı yetkililerinin, kasıtlı kesintilerden kaynaklı çiftçinin zararını tespit etmesi ve telafisi için çözüm üretmesi en büyük beklentimizdir. Üretici su istemektedir. Üretici elektrik lüksü peşinde değildir. Üretimin devamı için GAP’ın tamamlanmasına kadar üreticilerimizin her şekilde desteklenmesi en büyük arzumuzdur. Elektrik sorununun sosyal bir patlamaya dönüşmemesi için ilgililerin sağduyulu olmasını bekliyor, DEDAŞ’ın uyguladığı kasıtlı elektrik kesintilerini şiddetle kınıyoruz.” diye konuştu.

“Elektrik sorunu çözüm sürecine zarar veriyor”

Çözüm sürecinin genişleyerek devam ettiği bir dönemde elektrik provokasyonlarının sürece büyük zarar verdiğini vurgulayan Dündar, “Bölge insanının aşına kast eden bir zihniyetin çözüm sürecine yaptığı olumsuz katkı göz önündedir. Sürekli dile getirdiğimiz gibi çözüm sürecine zarar veren herkim olursa bunun hesabını veremez. Daha önceki açıklamalarımızda tarımsal üretimin devamı için yapılması gerekenleri kamuoyuyla paylaşmıştık. Ancak bugün sorun toplumsal bir patlama noktasına geldiğinden teknik detaylar önem taşımamaktadır. Sonuç olarak DEDAŞ uyguladığı yanlış politikalardan biran önce vazgeçmelidir. Enerji ve Tarım Bakanlığı başta olmak üzere bu yanlışa dur diyecek ilgililerin inisiyatif alması gereklidir. Mardin Valisinin talimatını bile hiçe sayan bir firmanın toplum nezdinde inandırıcılığı ve samimiyeti kalmamıştır. Bu sorun sadece DEDAŞ ile çiftçi arasında bir sorun olmaktan çıkmış, bir devlet sorunu halini almıştır. Yüz binlerce insanımızın geçim kaynağı olan tarımsal üretim devam etmek zorundadır. Çözüm süreci, Kürt sorununun çözümü derken bazı kendini bilmezlerin yarattıkları handikaplar toplumumuzun ajite etmektedir. Her türlü provokasyona açık elektrik kesintilerinin doğuracağı olumsuz sonuçlardan firmanın kendisi sorumlu olacaktır.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)