• DOLAR 32.568
  • EURO 34.856
  • ALTIN 2428.624
  • ...
israil Basını: Netanyahu Kaçtı, israil Yenildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

israilin en önemli gazetelerinden Haaretz, Gazze`de varılan süresiz ateşkesi eleştiren sert bir haber analiz yayınladı. israil Başbakanı Benyamin Netanyahu`ya ağır eleştiriler getirilen imzasız analizde, Netanyahu`nun Hamas`ı yok edeceğine dair söylediği onlarca söz ve vaatlerinin ardından, bulduğu ilk fırsatta Hamas`a teslim olduğu ve ne pahasına olursa olsun ateşkesi imzaladığı belirtiliyor.

Gazetede, Netanyahu`nun ateşkes konusunda kabinesinden onay almadığı veya ateşkes anlaşmasını israil meclisine sunmadığının da altı özellikle çizilirken, israilin "terör örgütü"dediği Hamas`la ateşkes imzalamaya mahkum edildiği ifade edildi.

Aynı Netanyahu`nun beş yıl önce seçildiği zaman Hamas`ı yok edeceğini vaat ettiği ve bunu yapabilecek tek kişinin kendisi olduğunu söylediği belirtiliyor. Gazete devamında, Netanyahu`nun Gazze`de yaklaşık 50 gün süren çatışmanın ardından, müzakereler sırasında ateşkes şansını bulduğu an ateşkesi imzalayıp kaçtığını yazıyor.

Mısır`ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerin ardından gerçekleştirilen ateşkesin israile en küçük bir başarı getirmediğini söyleyen Haaretz, ellerindeki tek şeyin Netanyahu`nun Hamas`ın birşey elde edemediğini söyleyip böbürlenmesi olduğunu kaydediyor.

Netanyahu`nun Hamas`ın elde edemediği şeyler olarak gösterdiği liman, havaalanı ve maaşları ödeme taleplerinin ileriki günlerde yürütülecek müzakerelerde gündeme geleceğini söyleyen Haaretz, bunların başarısızlık sayılamayacağını belirtiyor.

Süresiz ateşkesin ardından israilin Gazze`ye insani yardımın girişi için sınırı hemen açmayı kabul ettiği ve Gazzeli balıkçıların avlanacağı alanın genişletildiği belirtiliyor. Diğer taraftan israilin Gazze`ye inşaat malzemelerinin girişine de izin verildiğini kaydeden Haaretz, bunların Hamas`ın tünellerini tamir etmek için kullanılıp kullanılmayacağının da denetlenemeyeceğini söylüyor.

Mısır`ın ateşkes tasarısının israilin taleplerinin hiçbirine cevap vermediğini ileri süren gazete, Netanyahu`nun başarısız olduğunu söyledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir