• DOLAR 32.567
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2427.958
  • ...
İstanbul`da Barajlar Yüzde 16 Seviyesinde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kurak bir yıl geçiren İstanbul`da barajlar alarm vermeye devam ediyor. Kentin su ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan barajlardaki ortalama doluluk oranı geçen aya göre yüzde 5 daha azaldı. Kente su sağlayan barajların doluluk seviyesi yüzde 16,4`e düştü. Geçen yıl aynı dönemde bu rakam yüzde 64,3 seviyesindeydi.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi`nden (İSKİ) alınan bilgiye göre Ömerli Barajı`nda doluluk oranı yüzde 15,5, Sazlıdere`de yüzde 5,93, Büyükçekmece`de yüzde 7,4, Alibeyköy`de yüzde 12,6, Terkos`ta yüzde 40, Elmalı`da yüzde 38 seviyesinde.
Geçen yıl aynı dönemde İstanbul`un suyu bugünkünün yaklaşık dört katıydı.

Özellikle yaz başlangıcından bu yana susuzluk endişesinin yaşandığı İstanbul`da, bu yıl alışılmışın dışında görülen yaz yağmurları da barajlardaki seviyeyi yükseltmeye yetmedi.

Yıllık ortalama yağış miktarındaki düşüşün yanı sıra, barajları dolduran su toplama havzalarının yapılaşmaya açılması İstanbul`daki su sıkıntısının en önemli nedeni olarak gösteriliyor.

Barajlara su sağlaması amacıyla hayata geçirilen projeyle 2008 yılından beri Sakarya`daki Melen Çayı ve Yeşilçay`dan İstanbul`a belirli miktarlarda su sağlanıyordu. İSKİ`nin verilerine göre İstanbul`a bu yıl şu ana kadar, bu iki su kaynağından yaklaşık 194 milyon metreküp su sağlandı. Geçen yılın tamamında sağlanan su miktarı ise 281 milyon metreküp civarındaydı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir