• DOLAR 32.544
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2427.109
  • ...
"Hedefimiz sürdürülebilir istihdam oluşturmaktır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Besim Eviz, işsizlik oranının en yüksek olduğu il olan Batman’da işsizliğin azaltılması için İŞKUR olarak yaptıkları çalışmalar ile ilgili İlke Haber Ajansı’na bilgi verdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), model çalışma sonucuna göre 2013 yılında işsizlik oranının en yüksek olduğu ilin yüzde 23,4 ile Batman olduğunu açıklamıştı. Buna göre istihdam oranının en düşük olduğu illerin başında yüzde 27,8 ile Batman geliyor. İşgücüne katılım oranının da yüzde 36,2 ile en düşük iller arasında yine Batman gelmektedir.

Kentteki işgücünü artırmak ve işsizliği azaltmak için ellerinden gelen tüm çabayı harcadıklarını söyleyen İŞKUR İl Müdürü Besim Eviz, hedeflerinin sürdürebilir istihdam yürütmek olduğunu belirtti.

İŞKUR’a kayıtlı 20 bine yakın işsizin olduğunu ifade eden Eviz, bunlardan yaklaşık 12 bini ilkokul mezunu olduğunu ve ağırlık olarak çoğunun genç olduğunu vurguladı.

“İşsizliği azaltmak için tüm kaynaklarımız harcıyoruz”

İşsizlik oranında Batman’ın birinci sırada yer almasının kendilerini bir taraftan üzdüğünü ve bir taraftan da harekete geçirdiğini dile getiren Eviz, “Bu kadar işsizin bizde olması üzücü bir olay. Bir taraftan bu bizi açımızdan bir fırsat çalışmasıdır. Bunun için de tüm kaynaklarımızı harcıyoruz. İşbaşı programları dediğimiz esnaf, sanayi ve ticaretle işbirliği içerisinde yaptığımız deneyime dayalı 6’şar aylık mesleki eğitim programlarımız var. Biz sanayi, mesleki STK’larla ve tüccarlarla işbirliği içerisinde kaynaklarımızı sonuna kadar değerlendiriyoruz. 2010’da Batman’daki bütçemiz 2 buçuk milyon TL iken, şuanda 38 milyon TL gibi bir bütçeye sahibiz. Bu kaynak şu demektir; demek ki işsizlik oranı burada yüksek ama bu noktada kaynak aktarılıyor ki işsizlik oranı düşürülebilsin.” dedi.

“İşsizliğin azaltılması için mesleki kurslarımız vardır”

İşsizlik oranının düşürülmesinde İŞKUR’un tek başına baş edeceği bir durum olmadığını söyleyen Eviz, “Bu doğrudan ekonomik kalkınma ile alakalı bir ölçüdür. Yatırımcı buraya gelmek istiyorsa sonuna kadar bu yatırımcının hızlı bir şekilde buraya yatırım yapabilmesi için yollarını açmalıyız. Yatırımcı buraya geldiği ve sanayisini kurduğu takdirde elbette ki ona nitelikli ve niteliksiz işgücü lazım olacaktır. Bu işgücü ile bizim işsizliğimiz de düşmüş olacaktır. İşsizliğin azaltılması için mesleki kurslarımız vardır. İşbaşı programlarımız var.” diye konuştu.

“İşsizlerin çoğu lise ve ilkokul mezunudur”

Batman’da işsiz gençlerin çoğunun lise veya ilkokul mezunu olduğunu dile getiren Eviz, “Batman’da işsizlik durumuna baktığımızda gençlerin çoğu düz lise veya ilkokul mezunudur. Yani vasıfsız elemandır. Bunları mesleki olarak eğitebilmek için yine yatırımcıya ihtiyacımız vardır. Yatırımcı ile sözleşmelerle işsizlikle mücadele kapsamında aktif işgücü dediğimiz programları çok aktif bir şekilde yürütüyoruz. İŞKUR illeri arasında sıralamaya baktığımızda başarı performansı arasında biz ilk onlar arasına giriyoruz. Burada daha büyük projelerin, daha iyi çalışmaların ortaya çıkabilmesi için ticaret ve sanayi odalarıyla, esnaf ve sanatkâr odalarıyla, yatırımcılarıyla, özellikle yerli büyük yatırımcılarla birlikte elbette ki mücadelemiz daha güzel olacak. İnsanlara iş aş kapısı olacağız.” ifadelerini kullandı.

“Asıl hedefimiz sürdürülebilir istihdam oluşturmaktır”

Kentin çok fazla göç almasıyla da işsizliğin arttığını vurgulayan Eviz, “Buraya çok fazla göç geliyor ve göç eden insanların yüzde 90’ı vasıfsızdır. Bu insanlar vasıfsız olarak geldiğinde doğrudan işsizlik ile karşı karşıyadır. Bu tür hedef kitlelere yönelik de toplum yararına programları kamu kurumlarıyla işbirliği içerisinde gerçekleştiriyoruz. Bu programlarda bu insanlar 9 aylık iş bulacak şekilde programa alıyoruz ve işe başlatıyoruz. Bu projeler geçici rehabilite çalışmalarıdır. Asıl bizim hedefimiz sürdürülebilir istihdam oluşturmaktır. Onun için gerek özel sektörle çalışan kamu kurumları, gerekse özel sektör girişimcileri biraz daha elini taşın altına koyup yatırım için harekete geçmeleri gerekiyor. O zaman işsizlik oranı düşürülebilir. Mevzuatlar çerçevesinde bizler de kaynaklarımızı sonuna kadar kullanıyoruz. Burada nüfus artışı var ama aynı oranda yatırım gerçekleşmiyor. Bir de mesleksizlik ve kayıt dışı çalışma var. Bugün onlarca insan kayıt dışı olarak çalışıyor. Bu kayıt dışılık istihdamda gözükmüyor ve gözükmeyince de işsizlik olarak görünüyor.” şeklinde konuştu.

Yeni girişimci 200 kişi eğitime alındı

Mesleksizlik, eğitim ve öğretim düzeyinin düşük olmasının işsizliği tetikleyen durumlardan bir tanesi olduğuna dikkat çeken Eviz, kentte çok fazla nitelikli elemanın olmadığını ve gençlerin kendilerini geliştirmedikleri için bu yüzden işsizliğin fazla olduğunu sözlerine ekledi.

Eviz, “İŞKUR’un bu mesleki eğitimleri, işbaşı programları ve projeleri aslında gençler için büyük bir fırsattır. İşletmeler için daha büyük bir fırsattır. Yeni girişimci yetiştirmek üzere 200 kişiyi eğitime aldık.” dedi. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir