• DOLAR 32.518
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2432.922
  • ...

GAZİANTEP - Gaziantep’te önemli geçim kaynaklarından olan ve Anteplilerce Yeşil Altın diye tabir edilen Antep fıstığının hasadına başlandı. Gaziantepli Antep fıstığı yetiştiricileri, bu yıl yüksek rekolte beklediklerini ancak don nedeniyle rekoltenin önemli ölçüde  düştüğünü belirttiler.

Fıstık üretiminin önemli bir bölümünün yapıldığı Gaziantep’te, vatandaşlar kızarmış ve  olgunlaşmış fıstıklarını toplamaya başladı. Antep fıstığının kızarmış olanları toplanmaya başlanırken, Ağustos ayı içerisinde Antep fıstığı hasadının tamamlanması bekleniyor.

Fıstıkçılar Halinde Komisyoncu olan Necdet Karayel, “2014 yılı mahsulü Gaziantep genelinde toplanmaya başlandı. Şu an toplanan kırmızı ben fıstığı dediğimiz üründür. Gaziantep’te fıstık aslında Temmuz ayının sonlarına doğru toplanmaya başlanır. Temmuz ayının son aylarında boz dediğimiz fıstık toplanır. Bu fıstığı baklavacılar kullanır. Baklavacıların kullandığı boz iç fıstık, kızarmadan toplanmalıdır. Ağustos ayının ortalarına doğru da, kırmızı ben fıstık toplanır.”dedi.

Fıstıkta bu sezonda beklenen rekolte hakkında bilgi veren  fıstık yetiştiricisi Mehmet Kaya ise, “Bu yıl yüksek oranda bir rekolte bekliyorduk. Fakat 30 Mart’ta yaşanan don olayı, fıstığımızı ciddi anlamda etkiledi. Bunun yanı sıra Antep fıstığı, bir var bir yok yılı olduğundan dolayı da rekolte düşüklüğü yaşanmaktadır. Fiyatlardan bizler memnunuz çünkü emeğimizin karşılığını ancak alabiliyoruz. İmalatta birçok üründe kullanılan Antep fıstığı, bir iki yıl önce çekirdekten daha ucuz bir fiyata satılıyordu.”dedi.

Fıstık fiyatlarından memnun olduğunu belirten Çiftçi Ayhan Kara ise, “Kırmızı ben fıstık dediğimiz ürün şu an 14-15 TL arasında satılıyor. Boz olarak toplanan fıstık fiyatları ise 9-10 TL arasında işlem görüyor. Toplayıp kuruttuğumuz fıstıkları ise, yani kabuklu kırmızı fıstık dediğimiz ürün 24-25 TL arası satılıyor. Köylü genellikle topladığı fıstığı ihtiyacı olduğundan dolayı hemen satıyor. Bu yıl mahsul beklediğimiz gibi çıkmadı, nasip diyelim. Fakat fıstık fiyatları iki yıldır istediğimiz fiyattan satılıyor. Daha önceleri 5 ile 8 TL arasında satılıyordu.”ded.   (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)