• DOLAR 32.527
  • EURO 34.846
  • ALTIN 2489.117
  • ...
TEOG`da nakil bilmecesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bu yıl liselere yerleştirmede ilk kez uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı kapsamında sonuçların açıklanmasının ardından nakil süreci de başladı. Buna göre istediği okula yerleşemeyen öğrenciler nakil sürecinde yeniden tercih yapabilecek. Ancak, nakil işlemlerinin başladığı gün itibari ile kamuoyunda Bakanlığın yeni sistemi ile ilgili tartışmalar da başladı.

Bazı basın ve yayın organlarında ‘Hıristiyan bir öğrencinin İmam Hatip okuluna yerleştirildiği’ yönündeki itirazlarla başlayan tartışmalar, kendi ev adresinden yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki okullara yerleştirilen öğrencilerin ailelerinden gelen tepkilerle devam ediyor.

Yerleştirmeler neden adrese dayalı yapılmadı?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre tercih yapmayan 155 bin 305 öğrenciden 134 bin 788’inin yerleşmesi Bakanlık tarafından yapıldı. Bakanlık yetkililerince geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada tercih yapmayan öğrencilerin yerleştirmelerinin adrese dayalı kayıt sistemine göre yapılacağı bildirilmişti. Ancak tercih yapmayan kimi öğrencilerin kayıtları evlerinden kilometrelerce uzaklıktaki okullara çıkınca aileler de MEB’e tepki gösterdi.

İstedikleri okulu kazanamayan ya da yerleştirildikleri okuldan memnun olamayan öğrencilerin dört gözle beklediği nakil işlemleri, öğrenci ve ailelerini adeta şaşkına çevirdi.  İstedikleri okula yerleşmek için başvuruda bulunmak isteyen öğrenciler Bakanlığın ‘e - okul’ sisteminde boş kontenjan sorunuyla karşılaşıyor. Uzmanlara göre öncelik özel okullara verildiğinden kontenjanların henüz açılmadığı belirtilirken, özel okulların kayıt alması ile birlikte Devlet Okullarında da kontenjanların açılacağı bildiriliyor. Ancak, çoğu okulda hala kontenjanların açılmaması öğrenci ve ailelerinde kafa karışıklığına yol açtı.

Bunun yanı sıra özel okulların MEB’in TEOG sistemine alternatif olarak başka bir sistemle kayıt aldıkları iddiaları üzerine, MEB soruşturma için müfettiş görevlendirdi. Müfettişlerin özel okullardaki incelemeleri hala sürüyor.

Kontenjanlar Cuma günü açılıyor

Kamuoyunda yaşanan bu tür tartışmalar üzerine Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ilk açıklama Bilgi İşlem Daire Başkanı Bilal Tırnakçı’dan geldi. Tırnakçı, katıldığı özel bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada kontenjanların Cuma günü açılacağını duyurdu.

Tırnakçı’nın bu açıklaması üzerine kontenjanlar için gözler artık Cuma gününe çevrildi. Öğrenci aileleri de dört gözle Cuma gününü bekliyor. (Veysi Siyah - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir