• DOLAR 32.568
  • EURO 34.73
  • ALTIN 2413.463
  • ...
"Domateslerimiz tarlada zayi oluyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Geçimlerini sebzecilikle sağlauan Muş çiftçisi, durumundan memnun değil. Her yıl bin bir zahmetle yetiştirdikleri tonlarca sebzesi tarlalarda zayi olan çiftçi, ürünlerini pazarlayacakları uygun mekanların olmaması nedeniyle çarşı pazarda traktörlerin üzerinde aylarca gezmek zorunda kalıyor. 

Muş Kumluca (Qıjlakom)köyünde çiftçilik yapan Tarık Özdemir, içinde bulundukları durumu şöyle özetledi: “Her yıl bu şekilde sıkıntı çekiyoruz. Bize bir yer yapılmasını istiyoruz. Bir diğer isteğimiz ise, en azından malımızın piyasaya çıktığı dönemde Muş’a dışarıdan sebze getirilmesin. Benim 6 dönüm domates tarlam var. Ben bu tarlaya 6 bin TL masraf yaptım. Köy halkımızın geneli domates ve diğer sebze çeşitlerinin üretimiyle uğraşıyor. Domatesimizi bitirmeden soğuklar vuruyor. Eğer diğer ürünlerimizden ettiğimiz zararı da hesaplayacak olursak, benim her yıl yaklaşık 20 bin TL zararım oluyor.”ifadelerini kullandı.

Bir kaç gün sonra sebzelerini neredeyse bedava verecek duruma geleceklerini söyleyen Özdemir; “Traktörle çarşı pazarda günde 80 kasa domates satıyorum. Şuan yaklaşık 10-11 kilo gelen kasayı 10 TL’ye satıyorum ama eğer kasasını toptan olarak 4 TL’ye alacak olan olursa hepsini boşaltır giderim. Zaten kaç gün sonra artık 10 kiloluk kasayı 3-4 TL’ye vermek zorunda kalacağız. Tarladaki domatesi bitiremediğimiz için de her yıl tonlarca ürünümüz zayi oluyor.”dedi.

Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Muş’taki sebzenin kalitesine hiçbir yer yetişemez. Eğer Muş bizi görmüyorsa, ürünümüzü pazarlama konusunda bize yardımcı olmuyorsa, dışarıdaki tüccar zaten malımıza beş kuruş vermez. Eğer şartlar uygun olursa ucuz da olsa malımızı gönül rahatlığıyla yerine teslim eder gideriz. Bundan dolayı yetkililerin Muş çiftçisine sahip çıkmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir