• DOLAR 32.563
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2441.465
  • ...

MUŞ-Muş’lu karpuzcular her yıl hasat döneminde malları ellerinde kaldığını belirterek, mallarını çok ucuza satmak zorunda kaldığını ifade ettiler. Çiftçiler, işlerinin rayına girebilmesi için kooperatifleşmenin şart olduğunu söylediler.

Muşlu çiftçiler yollarda her an kaza ile karşı karşıya kaldığını dile getirerek, belediyenin kendilerine yer tayin etmemsinden şikâyetçi oldular.

Bin bir zahmetle yetiştirdikleri mahsullerinin hakkını alamadıklarını söyleyen Muş Özdilek köyünden Maruf Tanış; “Karpuzumuzu kente getirdik fakat satılmıyor. İlkbahardan itibaren teker teker fidelerini dikiyoruz, suluyoruz, ilaçlıyoruz satma zamanında para etmiyor ve satılmıyor. Şuan kilosuna 20 kuruş diyoruz fakat kimse almıyor. Bizim karpuzlarımız çıkmadan önce 1 TL ye karpuz alıyorduk fakat şimdi kendi karpuzumuza 20 kuruş diyoruz yinede satamıyoruz. Her yıl bu dönemde durum budur. Temennimiz odur ki karpuzumuzu bir an önce satalım ve kurtulalım’’ dedi.

Günlerce yollarda beklemek zorunda kaldıklarını ifade eden Tanış; ‘’Aslında eğer Muş’ta kooperatif sistemi olsaydı, malımız rahat bir şekilde satılırdı. Herkes kendi başına hareket de edemezdi. Şuan herkes kendi başına malını satmaya çalıştığı için malımızın da değeri kalmıyor.’’ ifadelerini kullandı.

Çiftçinin her zaman zarar ettiğini söyleyen Cevat Aydoğdu ise; ” Çiftçi her zaman eziliyor ve çile çekiyor. Çektiği çilenin karşılığını alamıyor. Biz bu karpuzu ekerken emek sarf ediyoruz, para harcıyoruz 3-4 ay çoluk çocuğumuzla beraber çalışıyoruz ama maalesef hasat zamanında emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Emeğimizin karşılığını alamadığımız içi de çiftçilikten nefret ediyoruz. Ne yapacağımızı, ne ile uğraşacağımızı bilemiyoruz ve şaşırıp kalmışız’’ şeklinde konuştu.

Kendilerinin daha fazla mağdur olmamaları için yetkililerin bir şeyler yapması gerektiğini söyleyen Aydemir: “Karpuzun fiyatı şuan 15-16 kuruş arasıdır. Toptancılar bizden aldıkları karpuzu halen 30 ila 50 kuruşa satıyor. Birilerinin bu işle ilgilenmesi, en azından bir kooperatifin oluşturulması lazımdır’’ ifadelerini kullandı.

Belediyenin kendilerine bir yer tayin etmemesinden de şikâyet eden Aydemir daha sonra; “Belediyeden bizimle ilgilenen kimse yok. Yol kenarlarında duruyoruz her an trafik kazası ve büyük tehlikelerle karşı karşıyayız. Belediyenin bize bir yer tayin etmesi lazım. Trafik ikide bir gelip kovuyor. Belediye zabıtaları geliyor. Biz de diyoruz ki bize bir yer tayin edin biz de ona göre yerimizi bilelim. Bir meydanımız olsa, herkes yerini bilse bu sorunlarda ortadan kalkar’’ diye konuştu.

Yer tayini için defalarca belediyeye başvuruda bulunduklarını belirten çiftçiler, sorunlarının çözümü için belediyeden hiçbir olumlu cevap alamadıklarını kaydettiler. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)