• DOLAR 32.324
  • EURO 35.105
  • ALTIN 2300.905
  • ...
Diyarbakır Valiliğinden değerli bir eser
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  -  Diyarbakır valiliğinin Kültürel çalışmaları kapsamında hazırlattığı “Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları, Yazarlar ve Sanatçılar” isimli kitap ile Diyarbakırlılar, asırlardır tarihe damga vurmuş ve tarihe yön vermiş hemşerilerini tanıma fırsatı bulacak.

İçerisinde, tarihte ilk robot icadı yapan ve bilimsel anlamda bir dönüm noktası sayılacak buluşlarıyla damgasını başmış 12. Yüzyıl bilim adamlarından El Cezeri’den (Ebu’l İzz), dünya çapında bir felsefeci olan Seyfuddin Amedi’ye, döneminin önemli şairlerinden Nesimi, İbrahim Gülşeni ve Sezai Karakoç’tan, bir pirinç tanesine şiir hattı sığdırabilen ve Sultanahmet Camiinin hatlarını yapan Seyyid Kasım Gubariye kadar daha ismi sayılamayacak bir çok ilim ve bilim adamının biyografileri yer alıyor.

Yakın  tarihimizden de birçok sanatçı ve siyasetçi ile birlikte Diyarbakır’ın yetiştirdiği önemli entelektüellere de yer verilen kitapta, 1925 olaylarında Şeyh Said Kıyamına destek veren Hani’li Salih Bey ise Nakşibendi tarikatı müntesibi, Şeyh Said efendinin müridi olarak ifade edilmiş, Şeyh Said efendinin mücadelesi ise İslami Kıyam tabiriyle aslına uygun bir dil ile ifade edilmiştir.

“Bazı tabuların yıkılmış olmasını görmek sevindiricidir”

Kitap ile ilgili duygu ve düşüncelerini İlke Haber Ajansı’na açıklayan Diyarbakır Medya Mensupları Derneği Genel Başkanı Gazeteci Mahmut İrtem, kitabın çok büyük bir emek verilerek hazırlandığını ve kitabı incelediğinde, konular hakkında araştırma yapılırken kaynak yelpazesinin geniş tutulması hususunun dikkatini çektiğini belirterek, çalışmanın takdir edilecek bir çalışma olduğunu söyledi.

İrtem, “elbette ki kültürel anlamda yapılan bu tür çalışmalar, toplumun hafızasını yineleme noktasında önemli bir adımdır. Toplumun unutulmaya yüz tutmuş önemli değerlerinin bu vesileyele bir daha gündeme gelmesinin sağlaması açısında önemli ve değerli bir çalışma. Özellikle en çok dikkatimi çeken olaylardan bir tanesi de yıllar yılı bölge insanının nezdinde değer teşkil eden insanların statüko tarafından hep ötelenmesi ve iftiralarla halkın gözünde düşürülmeye çalışılmasının farkına varılmış olmasıdır. Zira bu güne kadar bilhassa okullarda, bölge halkı için çok büyük bir değer teşkile eden Şeyh Said efendinin mücadelesi İslami bir Kıyam olarak görülmüş, daha düne kadar devlet haini ve İngiliz ajanı olarak lanse edilen bölgenin büyük İslam alimlerinden Hanili Salih Bey ise Şeyh Said efendinin İslami kıyamına destek veren bir alim olarak ifade edilmiştir. Bu açıdan da bazı tabuların yıkılmış olmasını görmek sevindiricidir. Tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı. (Fikret Özkan  -İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir