• DOLAR 32.589
  • EURO 34.868
  • ALTIN 2496.886
  • ...

MARDİN – Son günlerde DEDAŞ İle çiftçiler arasında tarımsal amaçlı enerji fiyatlandırmasından kaynaklı yaşanan elektrik kesintileri, gözleri yapımına devam edilen GAP Sulama kanallarına çevirdi

Atatürk Barajı`ndan Kızıltepe Ovası`na su taşıyacak olan sulama kanallarıyla ilgili DSİ Genel Müdürlüğü kurumsal internet sitesi aracılığıyla projenin son durumuyla ilgili bilgi paylaşımında bulunuldu.

Açıklamada, Mardin-Ceylanpınar ovalarında 213 bin 770 ha tarım arazisini sulayacak olan Mardin-Ceylanpınar ana kanalına su verildiğine işaret edildi.

Açıklamanın devamında, “221. km’ye yani kanal sonuna kadar olan kısımda kanal çalışmaları tamamen bitirilmiş olup, km: 205 ve 220 de Şanlıurfa- Mardin ve Mardin-Derik karayolunu kesen 2 adet köprü inşaatı yapılacaktır. Bu konuda DSİ ile KGM arasında yapılan protokolün onaylanması beklenmektedir. Söz konusu protokolün onaylanmasının ardından köprü inşaatlarına başlanılarak 3 ay içinde tamamlanacaktır. Ana kanalın 0-195 km arası Şanlıurfa ili sınırları içinde, 195-221 km arası ise Mardin il sınırları içinde kalmaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

Mardin-Ceylanpınar ana kanalı suyu Atatürk Barajı rezervuarından alarak Mardin Regülatöründen itibaren 221 km kanalla Mardin depolamasına kadar taşındığı belirtilen açıklamada, “221 km kanal Sayın Bakanımızın deyimi ile Kızılırmak’tan daha büyük bir nehrin Mardin’e kadar getirilmesi olarak tanımlanmaktadır. 200 m3/sn olan kanal başlangıcı debisi Ana kanaldan yapılan ve Şanlıurfa ili sınırları içinde kalan 26496 ha alanı sulayacak Cazibe 1 sulaması ve 23 bin 169 ha alanı sulayacak Cazibe 2 sulaması ve 37634 ha alanı sulayacak Viranşehir pompaj Sulamasından sonra Mardin sınırlarına ulaştığında 140 m3/sn ye düşmektedir. Mardin il sınırından itibaren Mardin depolamasına kadar devam eden ve Mardin-Ceylanpınar ana kanalından su alacak olan ve 16 bin 433 ha alanı sulayacak olan Cazibe 3 sulaması başlamaktadır. Sulamanın olmadığı kış aylarında Mardin-Ceylanpınar ana kanalından alınacak su ile 253 milyon m3 kapasiteli Mardin depolamasında biriktirilecek ve rezervuarda biriktirilen bu su yaz aylarında 80 bin 663 ha alanı sulayacak Mardin depolaması Pompaj Sulamasında kullanılacaktır. Aynı şekilde Mardin depolamasından sonra Ana kanal Mardin depolaması Cazibe Sulaması Projesi kapsamında devam ederek cazibe ile 29 bin 375 ha arazi daha sulanacaktır.” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Mardin ana kanalından alacakları su ile borulu şebeke olarak sulama yapacak Cazibe 1, Cazibe 2 ve Cazibe 3 sulama projelerinin inşaatlarına başlanmıştır. Sözleşmelerine göre Cazibe 1 sulaması 3 Ekim 2016, Cazibe 2 Sulaması 24 Haziran 2017 ve Mardin il sınırları içinde kalan Cazibe 3 Sulaması ise 24 Haziran 2016 tarihinde tamamlanacaktır. Viranşehir Pompaj Sulaması proje aşamasında olup 2 kademe halinde projelendirilmektedir. Mardin depolaması ihale süreci tamamlanmak üzeredir. İnşaatına başlandığında 900 gün içinde tamamlanacaktır. Mardin Depolaması Pompaj sulaması ve Mardin depolaması Cazibe Sulaması Proje aşamasındadır. Mardin Depolaması Pompaj Sulaması 3 kademe halinde inşa edilecektir. Mardin depolaması Cazibe Sulaması yatırım programında yer almakta olup, Mardin Depolaması Pompaj Sulaması ise 2015 yılı yatırım programına teklif edilecektir.”

(M. Salih Keskin – İLKHA)